BETLEHEMES MŰSOR

„Eljött a nap, mit várva-vártunk, az égen csillagfény ragyog, Jézuska fáját ím elhozták a halkan szálló angyalok. Köszönjük neked, édes Jézus, hogy szíved minket így szeret, s angyalok dalával együtt dicsőítjük ma szent neved!”

A téli szünet előtti utolsó nap ünnepi hangulatban telt iskolánkban. Diákjaink fehér blúzba, ingbe öltözve érkeztek, hogy ezzel is megtiszteljék egymást és a közelgő ünnepet. A kápolnában összegyűlve ünnepi szentmisével kezdtük a napot. A közös imádság után, áhitattal néztük és hallgattuk iskolatársaink pásztorjátékát. Immáron több éves hagyomány, hogy erre mindig a negyedik évfolyamos diákok készülnek. Szép és megható volt az énekkel, versekkel tarkított előadásuk, mellyel megajándékoztak minket. A délelőttöt karácsonyi dalok közös éneklésével zártuk.

TANTESTÜLETI KARÁCSONY

A téli szünet előtti utolsó nap ünnepi hangulatban telt iskolánkban. Végre kicsit elcsendesedhettünk külsőleg és belsőleg is egyaránt. Miután kiürült az iskola, mi pedagógusok is megpihentünk egy kicsit. Jól esett a decemberi kapkodás után egymás mellé ülve beszélgetni, énekelni, egymást apró ajándékokkal, versekkel, szép gondolatokkal meglepni.

VENDÉGEK ADVENT IDEJÉN

A decemberi hónap a karácsonyi előkészület ideje mindenhol. Boltokban, utcákon, közintézményekben díszek, fényfüzérek jelzik az ünnep közeledtét. Városunkban szokássá vált, hogy ilyenkor az oktatási intézmények vezetői is összegyűlnek néhány órára egy közös beszélgetésre, együttlétre, évértékelésre. Idén a mi iskolánk adhatott otthont ennek a kedves szokásnak. Vendégeinket a kápolnában egy szép betlehemes játékkal leptük meg, majd a táncteremben szépen terített asztal mellett beszélgethettek egymással örömeikről, gondjaikról, az előttük álló év reményeiről.

BETLEHEM PÁLYÁZAT

Iskolánk betlehemkészítő pályázatot hirdetett diákok és családok számára. Magunk sem gondoltuk, hogy ilyen sokan fognak össze és a karácsonyi készülődés közepette nem kevés munkaórát szánnak a művek elkészítésére. Nagyon sok szép és különleges pályamű érkezett be, melyekből iskolánk aulájában rendeztünk be egy kiállítást. A számtalan remek alkotást azonban értékelni is kellett. Az ünnepélyes díjkiosztón a szülők közül is részt vettek sokan. A legkülönlegesebbnek ítélt alkotásról készült fotó lett idén az iskolai karácsonyi üdvözlőlap címlapja.

SZERETET VÁSÁR

Második alkalommal rendeztük meg iskolánk aulájában az adventi kézműves vásárt. A szülők által kezdeményezett és szervezett karácsonyi ajándéktárgy vásárlási lehetőség, a szépen csengő szeretet vásár nevet kapta. Valóban a sok szép alkotás és a cél, mind a szeretet jegyében született. Gondos szülői, nagyszülői kezek szorgoskodtak hétvégenként, esténként, hogy az eladott termékek árából befolyó összeg az osztályközösségek kasszáját gyarapíthassa.

HIT, REMÉNY, SZERETET

Hit, remény, szeretet címmel került sor immár hagyományosan az adventi időszakban megrendezett iskolai versmondó versenyünkre. A nagy érdeklődésre való tekintettel már egy héttel korábban is tartottunk megmérettetést, s ezen a délutánon minden évfolyamunkat már csak 3-3 fő képviselhette. Így is nehéz dolga volt a zsűrinek a szebbnél szebb versek meghallgatása után. Meghívott vendégünk, Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója, a zsűri elnöke értékelő szavaiban kihangsúlyozta, milyen nagy öröm számára,hogy a fiúk is bátorságot vettek és kiálltak társaik elé szavalni. A vidám és eredményes délutánt jó hangulatú teázással és beigli evéssel zártuk.

SZENT GYÖRGY OTTHON

A tarjáni Szent György Otthonban halmozottan fogyatékos gyerekek és fiatalok élnek. Iskolánk diákjai több éves hagyomány alapján decemberben ellátogatnak hozzájuk, hogy egy kis karácsonyi műsorral kedveskedjenek nekik és gondozóiknak. Ez a látogatás teremt lehetőséget arra is, hogy átadjuk a novemberi Szent Erzsébet gyűjtés során felajánlott pénzből vásárolt ajándékainkat is.

ADVENT GRAZBAN

Iskolánkból egy 50 fős csapattal keltünk útra advent második hétvégéjén. Úticélunk idén Graz, Stájerország fővárosa volt, hogy egyrészt gyönyörködjünk az oly híres karácsonyi vásárában, másfelől a német nyelvterületen kicsit hasznosítsuk a tanórákon megszerzett tudást. Napunkat a várhegyen kezdtük, ahova egy üvegtetejű felvonóval jutottunk fel. Ez egy hangulatos park, szép kilátással a városra, melynek központi eleme az óratorony, ami a városból is jól látszik. Visszatérve a főtérre megnéztük a dómot és az 50 tonna kristálytiszta jégből faragott jégbetlehemet. A nap folyamán végigsétáltunk az adventi kirakodó vásárokban, s forró puncsot és ajándéktárgyakat vásároltunk. Ismét egy tartalmas, szép kirándulás részesei lehettünk az adventi időszakban. Fáradtan, de élményekkel telve értünk vissza Tatabányára.

HAJNALI MISÉK

Decemberben minden csütörtökön roratéra vagyis hajnali misére hívtuk és vártuk diákjainkat és szüleiket. Már az első alkalommal örömmel tapasztaltuk, hogy szép számmal gyűltünk össze hajnali fél 7-kor az iskolai kápolnában. A kora reggeli derengés, az ima, majd az azt követő közös reggeli különleges hangulatot adott az egész napnak. Természetesen híre ment a meghitt eseménynek a diákok között, s hétről – hétre egyre többen szerették volna egymásnak és önmaguknak is bizonyítani saját akaraterejüket. Mert valljuk be őszintén ez is kellett ahhoz, hogy a decemberre már az iskolai teljesítéstől megfáradt diák lemondjon az alvásról, s amikor kortársai még az egyik oldalukról a másikra fordulnak, ő már együtt imádkozzon értük is. Sok kicsi és nagy, sőt jó néhány volt diák vett részt a hajnali miséken, s beszélgettek utána a finom reggeli mellett a közelgő ünnepről.

MIKULÁS

December elején minden évben látogatást tesz iskolánkban Szent Miklós püspök képviselője. A Mikulást – hiszen róla van szó-, izgatottan várják kicsik és nagyok egyaránt. Idén sem volt ez másként. Teremről-teremre járva vidám énekkel fogadták. Ő sem jött üres kézzel, minden gyerek édességet kapott tőle. Elsőseink ugyanezen a napon a Szent Erzsébet Óvodába is meghívást kaptak. Együtt ünnepeltek a már „nagy” iskolások az ovisokkal. Tágra nyílt szemekkel nézték a bábműsort, hallgatták a Mikulás kedves szavait. A délután is vidám hangulatban telt. Tanítás után osztálykeretben folyt a mulatozás. Alsós és felsős osztályokban egyaránt jó volt a hangulat. Nem maradhatott el az egymás megajándékozása, tréfás vetélkedők és persze a finom sütik és pizzák után a tánc sem.

MIKULÁSKUPA

Diákjaink életében a tanulás mellett fontos szerepet tölt be a sport is. A fiúk szívesen járnak labdarúgó edzésekre. Decemberben már sokéves hagyomány, hogy mi vagyunk a vendéglátói a Mikulás kupa elnevezésű teremlabdarúgó bajnokságnak. Az egyházmegyéből idén 4 csapat mérte össze ügyességét. A jó hangulatú, izgalmas mérkőzések végén a legjobbnak a ráckeveiek bizonyultak. A komoly sportteljesítmény nagy fizikai megterheléssel jár, ezért a hozzánk érkezett csapatokat vendégül láttuk ezen a napon egy finom ebédre is.