CSALÁDFA KIÁLLÍTÁS

Ebben a tanévben is meghirdettük a családfakutató versenyt. Az eredeti kutatóprogram szellemi atyja Bencsik János országgyűlési képviselő úr volt, aki az idei kiállítás megnyitón nem tudott vett részt, így a kiállítást Bereznai Csaba alpolgármester úr nyitotta meg. Beszédében kihangsúlyozta, milyen fontos az ember életében a múltjának, gyökereinek ismerete. A pályamunkák komoly kutatásokról és aprólékos precíz munkáról adtak tanúbizonyságot. Sok régi fotót, eredeti dokumentumot állítottunk ki iskolánk emeleti aulájában, melyet a diákok és szüleik által rajzolt családfák egészítettek. A kiállítást diákjaink és a szülők is nagy érdeklődéssel nézegették. Reméljük jövőre még többen kedvet kapnak ehhez a nem kevés időt és kitartást kívánó, de annál izgalmasabb feladathoz, nevezetesen, hogy utánajárjanak annak, kik is ők valójában, hol éltek, mivel foglalkoztak elődeik, közvetlen családtagjaik.

ANYÁK NAPJA

Hazánkban május első vasárnapján az édesanyákra irányul a figyelem. Újságokban, tévében, rádióban róluk hallunk, olvasunk. Önfeláldozásukat, szeretetüket ezen az egy napon próbáljuk meghálálni. Csak remélni tudjuk, hogy diákjainkat sikerül arra nevelni, hogy ez ne így legyen, vagyis az év minden napján az édesanya és a család kiemelt szerepet kapjon az életükben. Természetesen az ünnep kapcsán mi is készülünk műsorral és ajándékokkal, melyet a legkisebbektől a legnagyobbakig őszinte meghatottsággal és szeretettel nyújtanak át tanítványaink.

ELSŐÁLDOZÁS

Fennkölt esemény részesei lehettünk vasárnap Bánhidán. Megszeppent, tágra nyílt, őszinte tekintetű apróságok töltötték meg az oltár előtti széksorokat. A szentmise során Attila atya is kitért e nap fontosságára, megköszönve a családok, a szülők szeretetét és támogatását. Az elsőáldozás után friss pogácsa várta a boldogságtól sugárzó, vidám gyermeksereget a templom melletti Szent Ignác teremben. Jól esett mindenkinek a finom falat, hiszen a reggeli ezen a vasárnapon a legtöbb háznál a tányéron maradt, mert az izgatott apróságoknak a mise előtt bizony nemigen volt étvágyuk.

JUBILEUMI GÁLA

Két évente kerítünk alkalmat arra, hogy tanítványaink egy iskolai gálaműsor keretein belül megmutathassák társaiknak és szüleiknek, nagyszüleiknek, hogy nem csak az iskolapadban teljesítenek jól. Most azonban fontos mérföldkőhöz érkezett intézményünk, hiszen idén ünnepeljük fennállásunk 25. évfordulóját. Az Agórában rendezett műsorban igyekeztünk megmutatni az iskolánkban folyó munka sokszínűségét. Fellépett az énekkarunk, néhány hangszeres zenészünk és a színjátszóink is. Népi énekeseink és néptáncosaink az iskolai hagyományőrzés fontosságát példázták. A változatosságot a könnyedebb és komolyabb produkciók sokfélesége biztosította. Remek hangulatú közös együttlét részesei lehettünk.

KÖLTÉSZET NAPJA

Sok éve hagyomány már, hogy fiatalon elhunyt költőnk, József Attila születésnapján egy pillanatra a versekre, az irodalomra fordítjuk figyelmünket. Ezt tesszük mi is Bíró Ildikó tanárnő irányításával. Ezen a délelőttön az osztályok az udvaron gyűltek össze, hogy társaik és tanáraik előtt csakúgy saját kedvtelésükre verseket mondjanak. Valóban egymás szórakoztatására és egy kellemes hangulatban együtt töltött délelőtt reményében, hiszen ezen a rendezvényen nincs zsűri, nem hirdetünk helyezetteket. Nyertes itt mindenki, aki megtanult egy verset, s az is, aki mások szavalatából újabb ihletet, kedvet merített.

MÁRCIUSI IFJAK

Tavasz az ébredés, az újjászületés, a megújulás, a tettek évszaka. És a reményé. Azon a bizonyos napon a Pilvax kávéházban összegyűlt ifjak sem sejtették mit indít el mozgalmuk Magyarországon. Oly sok évvel később 2018 márciusának egy délelőttjén rendhagyó módon idézték elénk a nagy nap eseményeit és hangulatát „lázongó ifjaink”, a hatodikosok. Jó volt végigtekinteni diákjainkon, akik ünnepi öltözékéről nem maradt le a kokárda, március 15-e jelképe. A műsor végén jelképes főhajtással tisztelegtünk elődeink előtt, akik bátorsága, hitvallása, kitartása ma is erőt sugároz felénk.

KERESZTÚT

A korábbi években mindig a felsőgallai kálvárián jártuk végig Jézus keresztútját. Ezek az alkalmak hagyományos szombatokra estek, amikor mindenki önként vett részt rajta. Többnyire 60-80 fős csapattal vágtunk neki az emelkedőnek. Az idei keresztútjárásra készülve végig gondoltuk a nagy létszámot, munkanapi szombat lévén, így új helyszínt kerestünk. Tatára esett a választás, s azt gondolom, csodás helyszínen, csodás lelki együttlétben telt az időnk.

SZÍNHÁZLÁTOGATÁS KULISSZAJÁRÁSSAL

Tantestületünk tagjai hozzátartozókkal és volt tanítványokkal kiegészülve ismét Budapesten jártak a Nemzeti Színházban. Az eseményt még különlegesebbé tette, hogy az előadás előtt a színház egyik dolgozója körbevezetett minket az épületben, megmutatva azokat a részeket is, ahova csak ritkán vagy egyáltalán nem juthatunk be máskor. A tárlatvezetés közben mesélt nekünk a színház múltjáról, építésének körülményeiről, az épület különlegességeiről. Újra feledhetetlen élményben volt részünk.

KÓRUSTALÁLKOZÓ

Hagyományos program az egyházmegyében a Budakeszi katolikus iskolában megrendezésre kerülő zenei találkozó. Az iskolánkban működő alsós és felsős diákokból álló énekkar idén is több dallal érkezett. Tanulóink körében népszerű a zene és nemcsak a mai modern változata. Iskolánkból szép számmal járnak zeneiskolába és nagyon sokan tanulnak hangszeres játékot.

KERESZTÉNY BATYUS BÁL

Harmadik alkalommal került megrendezésre a farsangi időszakban a keresztény batyus bál. A rendezvény jótékony célt szolgált, mivel bevételét a bál megálmodója, Attila atya, a diákok nyári hittan és cserkész táborainak támogatására szánja. A rendezvény kötetlen légkörét szolgálta a batyus jelleg, miszerint mindenki az otthonról hozott ételt, italt, süteményt fogyasztotta. Fantasztikus választék volt, s az asztaltársaságok körbekínálgatták egymást. A jó hangulatot közös nótázás is erősítette. Aki ott volt remekül szórakozott, s a közös „téltemetés”, kiszebáb égetés után már vidáman várja a tavaszt.

ALSÓS FARSANG

Az alsós farsangi bálon közel sok látványos és ötletes jelmezbe öltöztetett gyermek felvonulásában gyönyörködhetett a tornateremben összegyűlt népes szülői, rokoni sereg. A sok egyéni ötlet mellett, néhány remek csoportos beöltözést is láthattunk. Nehéz volt a zsűri dolga. A mulatozást vidám táncházzal folytattuk. Közel 1 órán át roptuk a táncot, s közben, aki megéhezett, megszomjazott a büfében ízletes szendvicsekből, süteményekből választhatott. Lelkes anyukák és apukák segédkeztek órákon át a bál előtt és alatt a „bőségasztal” létrehozásában és a kiszolgálásban. Ezúton is köszönjük nekik.