HATÁRTALANUL PROJEKT NAP

Néhány éve lehetőség van arra, hogy magyarországi diákok határon túli magyarlakta területekre látogassanak egy pályázat útján elnyerhető támogatás segítségével. Most is szerencsésnek bizonyultak tanítványaink. A bicskei tagintézménnyel közösen 4 felejthetetlen napot töltöttek el Felvidéken. Visszaérkezve lehetőséget biztosítottunk egy hosszabb élménybeszámoló megtartására. A hetedikes utazók házigazdaként kalauzolták végig diáktársaikat a forgószínpadszerűen kialakított helyszíneken. Első állomásként a négy nap képes beszámolóját nézhették meg a tanulók vetítéses formában. Bíró Ildikó tanárnő előadásában Wass Albert Üzenet haza című versét hallgatták meg, majd történelmi dokumentumok segítségével felidézték a határok átrendezése után kialakult területi elhelyezkedést és annak következményeit. A képzőművészet szintén szerepet kapott, így a következő helyszínen egy térplasztikát készítettek a diákok. A nap zárásaként egy vetélkedőn dőlt el, melyik csapat gyűjtötte és raktározta el az emlékezetében a legtöbb információt. Az ehhez kapcsolódó feladatsor javításában és értékelésében fontos szerepet kaptak a hetedikesek. Biztosak vagyunk benne, hogy ezzel a projekt nappal nagyon sok értékes tudáshoz sikerült juttatni tanulóinkat.

MEGEMLÉKEZÉS

60 évvel az 1956-os események után még mindig kell, hogy találjunk valamit, ami ma is erősít minket. Ezért fontos, hogy őrizzük az emlékeket és még fontosabb, hogy továbbadjuk az újabb generációknak. Nagy jelentőségű minden tanévben ez az őszi ünnepünk. Nyolcadikos diákjaink nagy lelkesedéssel és beleéléssel igyekeztek visszaadni a nap hangulatát. Nem könnyű megértetni a fél évszázaddal korábbi élet keserűségét, jogfosztottságát, félelmeit. Ma, amikor minden nyitott, végtelenek a lehetőségek, nincsenek korlátok, ez már szinte megmagyarázhatatlan. De a szabadság és a demokrácia különös fogalmak ma is. Az új évezredben is óvnunk, védenünk kell.

NYÍLT ÓRÁK

Október 18-án és 19-én hívtuk, vártuk a szülőket, hogy kicsit pillantsanak be pedagógusaink és diákjaink hétköznapjaiba. Kedden a kicsikhez, szerdán a nagyokhoz jöhettek a kíváncsiskodók az 1. és 2. órákra. Az ötödik évfolyam minden évben kivételezett, hiszen ők azok, akiknek alsóból felsőbe lépve sok új tanárral és tantárggyal kell megbirkózniuk. Éppen ezért náluk minden óra úgynevezett „nyílt óra”. Nagy örömmel vettük, hogy a szülők, nagyszülők közül igen sokan éltek ezzel a lehetőséggel és szép számmal voltak jelen az órákon.

PAPÍRGYŰJTÉS

Október második hetében papírgyűjtésre buzdítottuk diákjainkat. Ismét sikeres napot tudhatunk magunk mögött. Köszönjük a szülőknek a segítséget, hiszen ekkora mennyiségű papír az ő közreműködésük nélkül nem került volna be az iskolába. A befolyt összegek az osztályok kasszáját gyarapítják. Tavasszal folytatjuk, érdemes újra félretenni a feleslegessé váló reklámújságokat. Most ősszel alsó tagozaton a 4. osztályosok, míg felsőben a 7. osztályosok voltak a legszorgalmasabbak.

FASZÉN FESZTIVÁL

Izgalmas, különleges ételek, baráti hangulat, neves szakácsok. Tizenegyedik éve várja a gasztronómia iránt nyitott, főzni szerető csapatokat és látogatókat a Faszén Fesztivál. Idén iskolánk is csatlakozott ehhez a felhíváshoz, Horváth Zoltánné, Zsuzsa néni szervezte a csapatot. Segítőink voltak a Szülői Közösségből Buda Orsolya és Bíró Adrienn. Az iskolát Detti és Vali néni képviselte valamint kis kuktáink a kilátogató tanulóink voltak. Nagy segítséget kaptunk Lénárt Charlotte 1. osztályos tanuló apukájától, aki előre bepácolta a húsokat és a kürtöskalács tésztáját is elkészítette. Nekünk már csak meg kellett sütnünk. Leglelkesebb szakács Charlotte volt, mindenkit bevont, hogy minél több és érdekesebb formájú kürtöskalácsot készítsünk. Nagyon jól laktunk a finomságokkal és vidáman töltöttük együtt ezt a szombatot.

Látogatás az Agostyáni Arborétumba

Október elején egy péntek délelőtt 2 tanórát a szabadban töltöttek negyedik osztályosaink. Az Agostyáni Arborétumban tettek egy sétát az arborétum vezető segítségével. Sok különleges növényt láttak: mamutfenyőt, tulipánfát, selyemfenyőt, vasfát… A gyerekek terméseket is gyűjthettek. Betartották azt a szabály, amit régóta megtanultak, hogy azt hozhatják haza, amit „ a természet elenged magától.” Bár nem volt napsütéses idő, jó volt a színekben pompázó fák és cserjék között sétálni.

EMLÉKEZÉS AZ ARADI VÉRTANÚKRA

„Október 6-án hajnali kettő és három óra között a papok felkeresték a halálraítélteket. Aulich Lajos Horatius verseit olvasgatta, Láhner György fuvoláján játszott, Dessewffy Arisztid még aludt.” Ezekkel a mondatokkal kezdődött csütörtökön reggel a tornateremben összegyűlt, ünneplőbe öltözött diáktársak előtt az ötödik osztályosok emlékező műsora. Előadásukat legfiatalabb tanítványaink is nagy érdeklődéssel figyelték. A visszaemlékezés után megható pillanatok következtek. Apró fiúk és lányok foglalták el a színpadot, hogy megmutassák nekünk és szüleiknek, nagyszüleiknek az elmúlt néhány hét közösséggé formálódásának eredményét egy rövidke műsor formájában. Iskolánk sok éves hagyománya az új diákok eskütétele és polgárrá fogadása. Ez többnyire az első osztályosokat érinti, de minden évben van néhány magasabb évfolyamba hozzánk érkezett tanuló is. Az eskü szövegének közös elmondása után mindenki személyesen vehette át a névre szóló tanúsítványt és az iskola emblémájával ellátott nyakkendőt vagy sálat, mely az intézményhez tartozást hivatott erősíteni. Az ünnepi események délután folytatódtak. 16 órakor koszorúzási ünnepségen vettek részt tantestületünk tagjai és 7. 8. osztályos tanulóink. Az Aradi vértanúk terén megtartott városi rendezvényen, a kopjafáknál mi is elhelyeztük a hősök emlékére hozott koszorút.

FIÚ KÉZILABDA

Iskolánkban élénk sportélet folyik. Diákjaink sok lehetőség közül választhatnak a délutáni szabadidő hasznos eltöltésére. Kínálunk tömegsportot, foci- és röplabda edzéseket, de a kézilabda iránt érdeklődők sem maradnak lehetőség nélkül. Hétfőn ez utóbbiak tartották házi bajnokságukat. Fiúcsapataink mérték össze ügyességüket, akiknek szép számú lány szurkolótábor is segített.