ZENEI VILÁGNAP

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPja rangjára. Évről-évre szokás nálunk, hogy ezen a napon egy tanítási óra erejéig összegyűlik az egész iskola és hangszeres zenével és természetesen közös énekléssel szórakoztatjuk el a jelenlévőket. Több éves hagyomány az is hogy, az egész napot a zenének szenteljük, mégpedig oly módon, hogy a tanítási órák közötti szünetekben az iskola aulájában örömzenélhetnek mindazok, akik elég bátrak, hogy fellépjenek alkalmi “színpadunkon”. Hatalmas sikert arattak ezek a produkciók. Jó volt látni, ahogy szünetről-szünetre egyre többen gyűltek össze a szőnyegen. A szép muzsikaszó nem csak a diákokat vonzotta, mert bizony az irodákból is ki-kikukkantottak néhány percre az ott dolgozók. A kellemes dallamok mellett még az otthonról hozott tízórai is jobban ízlett és az iskolagyümölcs program almái is ízletesebbnek tűntek.

A NÉPMESE NAPJA

Szeptember utolsó napján iskolánk falai között került megrendezésre a városi mesevetélkedő. Benedek Elek, a nagy mesemondó tiszteletére évről-évre összemérik a gyerekek meseismeretüket, kreativitásukat. Nagy izgalom előzte meg azt a pillanatot, amikor a város alpolgármestere, Bereznai Csaba megnyitotta rendezvényünket. Hat jól felkészült csapat vidám, izgatott hangulatban kezdte meg a küzdelmet a feladatokkal és egymással. A mesék alapos ismeretét igénylő tesztes feladatok mellett helyet kaptak a játékos tevékenységek, a mozaikkép és a szerepjáték is. A legnagyobb élmény az volt, hogy a megmérettetés ideje alatt is csupa ragyogó szem sugározta azt, hogy közösségben lenni, dolgozni a mese varázsában nemcsak kihívás, hanem határtalan öröm és feltöltődés is.

SZENT GELLÉRT NAP

Pedagógusait ünnepelte a Székesfehérvári Egyházmegye a hagyományos Szent Gellért napi konferenciáján és díjátadóján. Spányi Antal megyés püspök ünnepi beszédében az igazi tanítót állította példaképül, aki felismeri diákja Istentől kapott képességeit, adottságait és küldetésének tartja a nemzet nevelését, a kor divatjaitól független, keresztény értékek közvetítését. A főpásztor Gellért püspök és Szent István nyomán arról beszélt, látnunk kell, hogy mi magyarok honnan indultunk és látnunk kell a célt: olyan fiatalokat kell nevelni ennek a nemzetnek, akik műveltek, okosak, felismerik az igazságot, Isten jelenlétét a világban, és nemcsak tudják mit kell tenniük, de felelősséggel vállalják a nemzet szolgálatát. „Ezer éves kereszténységünket az igaz tanítóknak is köszönhetjük, akik nemcsak tanítani, de nevelni is tudtak, akik példaként állnak előttünk, ahogy a testvérhez lehajló szeretettel és reménnyel küzdöttek mások jobbátételéért. Szent Gellértnek, a tanítók védőszentjének napján tartott konferencia a Szent István Házban folytatódott. A fehérvári pedagógus konferencián a megyés főpásztor felkérésére Sipos Imre helyettes államtitkár tartott előadást, aki előadásában a köznevelés aktuális kérdéseit taglalta, bemutatva a megújuló rendszer eredményeit és további feladatait, amelyek hozzájárulnak a köznevelés minőségének, hatékonyságának és hozzáférhetőségének erősítéséhez. A találkozó a Szent Gellért díjak és kitüntető címek átadásával folytatódott, ahol tanácsosi címet kapott Tálosi Valéria kolléganőnk is. Az ünnepség végén a püspök zárszavában az egyházmegye és a szerzetesi iskolák pedagógusainak megköszönte a fiatalokért végzett áldozatos munkájukat, és azt kívánta mindig hálás szívvel végezzék szolgálatukat, találják meg az örömet Istentől kapott hivatásukban.

VÉRADÁS

Az elmúlt évek hagyományait követve szeptember egyik délutánján átalakult az iskolai ebédlő „egészségügyi létesítménnyé”. Véradásra vártuk a szülőket, ismerősöket és a környéken lakókat. Szerencsére ez a délután sem múlt el segítségnyújtás nélkül. Köszönjük az önzetlenségét annak a több mint 20 embernek, akik idejüket és vérüket adták másokért.

ŐSZI TÚRÁK

Az idei szeptember csodás időjárást tartogatott számunkra, így nem volt nehéz dolguk az osztályfőnököknek, amikor egy kis csatangolásra, túrázásra csábították a diákokat és szüleiket. Jól esett mindenkinek néhány órát a szabadban, friss levegőn tölteni, elámulni az őszi fák káprázatos színein. A gyerekek gondtalanul szaladgáltak, labdáztak és fára másztak. Sok élménnyel gazdagodva tért mindenki haza, hogy az otthonmaradóknak meséljen a számháború vagy a tó kerülő futás izgalmairól, szépségeiről.

SZÉKESFEHÉRVÁR

Az egyházmegye összes oktatási intézménye képviselteti magát a tanévet megnyitó püspöki szentmisén. Iskolánk 30 jó tanuló, jó közösségi munkát végző diákkal és 10 pedagógussal érkezett csütörtök délután Székesfehérvárra. A meleg ellenére remek hangulatban telt az utazás, melynek első állomása Gánton egy közös ebéd volt. Délután 4 órakor kezdődött az ünnepélyes tanévnyitó szentmise, melyen a diákok és pedagógusok mellett az egyházmegye papjai és püspöki biztosai is jelen voltak. Az idei Veni Sancte rendhagyó volt, hiszen most emlékeztünk meg Kaszap István születésének 100. évfordulójáról, így a mise után közösen mentünk át egykori iskolájához. A ciszterci gimnázium falán püspök atya, a város polgármestere és államtitkár úr együtt avatták fel az emléktáblát. A hosszú, bár tartalmas napba hazaindulás előtt még egy rövid fagyizás is belefért.

ÉVKEZDÉS

A diákok még élvezték a vakáció utolsó napjait, amikor iskolánk dolgozói már a 2016/17-es tanév előkészítésén munkálkodtak. Persze az értekezletek mellett jutott idő egy kis ünneplésre is, így felköszöntöttük a nyári szabadság ideje alatt névnapjukat ünneplőket és Zoli bácsit, aki 40 évvel ezelőtt állt munkába és azóta is fiatalos lendülettel dolgozik. A hagyományokhoz híven augusztus utolsó napján, délután öt órakor megtartottuk tanévnyitónkat Bánhidán a Szent Mihály templomban. Egyházi iskola lévén ezt minden évben szentmisével összekötve tesszük meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy diákjainkat szüleik is elkísérik, az alsó és felső tagozatosokat egyaránt. Másnap reggel az iskolai kápolnában összegyűlve, a közösség erejét érezve beszéltük meg az előttünk álló tanév legfontosabb eseményeit, és szokásunkhoz híven köszöntöttük az éppen születésnapjukat ünneplő társainkat, nevelőinket. Sikeres és eredményes tanévet kívánunk minden diákunknak és lélekben mellettük álló szüleiknek!

VENI SANCTE

Augusztus utolsó napján a pedagógusok és Attila atya a templom előtt várták a vakációról visszatérő diákokat és szüleiket. Az 5 órakor kezdődő Veni Sanctéra teljesen megtelt a Szent Mihály templom. A misén Attila atya a legtöbb figyelmet természetesen a legkisebbekre, 30 első osztályba érkező kisdiákunkra szentelte. A liturgikus részek után az igazgatónő, Turzáné Papp Erika köszöntötte a tanulókat és hozzátartozóikat. Elmondta, hogy az idei tanév nagyobb változásoktól mentesen kezdődik, nagy beruházások az elmúlt időszakban zajlottak. Néhány új diák is jött hozzánk, a második, ötödik és hetedik évfolyamokra. Tantestületünkbe egy új kolléganő érkezett, aki magyar-történelem és hittan oktatásban segíti intézményünk munkáját.

PÁRIZS

Lelkes iskolai csapatunk a bicskei tagintézmény néhány tanulójával, szülőkkel és csatlakozó volt tanítványokkal kiegészülve idén már harmadik alkalommal vágott neki Euróba felfedezésének. A sikeres erdélyi és angliai barangolás után idén Franciaország felé vettük az irányt. Első megállónk Strassbourg volt, ahol a gyönyörű óváros és a katedrális megtekintése után, ellátogattunk az Európa Parlamenthez is, így a tavalyi brüsszeli programunkhoz tematikusan kapcsolódhattunk. Fő úticélunk természetesen Párizs volt, ahol 4 nap alatt igyekeztünk a legfőbb nevezetességeket végigjárni. Sétáltunk a Champs-Élysées-n, hajóztunk a Szajnán, letekintettünk a városra az Eiffel torony legtetejéről, több mint 300 méter magasról. A látnivalók közül nem maradhatott ki a Louvre híres gyűjteményeinek megtekintése, Napóleon sírjának felkeresése sem. Versailles pompája, a Notre Dame óriási mérete mindenkit elkápráztatott. Utolsó napunkat egy mesevilágban, Disneylandben töltöttük, ahol még a felnőtteket is elvarázsolták a színes látványelemek, mesefigurák szórakoztató produkciók. Ismét sok ismerettel és élménnyel gazdagodtunk, melyet bízom benne, hogy tanítványaink történelem, irodalom és rajz órákon kamatoztatni tudnak majd. Jövő nyáron újabb kalandok várnak ránk, hiszen még annyi felfedezni való akad! Tóth Erika szervező és állandó segítői Detti néni és Éva néni