ÉVZÁRÁS

A ballagással és az bizonyítványosztással csupán a diákoknak ér véget az iskolai munka és kezdődik el a várva-várt vakáció. A pedagógusokra ilyenkor még sok adminisztráció, leltározás, pakolás vár. Ezeket a napokat szoktuk felhasználni arra, hogy mérleget vonjunk a tanév tapasztalatiból, értekezleten javaslatokat tegyünk az előttünk álló tanév még sikeresebbé tételére. Természetesen ilyenkor már kicsit kötetlenebbül is össze szoktunk jönni. Idén a labdarúgó EB láza minket is magával ragadott és egy családos kerti parti keretein belül szurkoltunk közösen a magyar válogatott sikeréért.

TANÉVZÁRÓ

Ismét eltelt egy tanév, s a munka gyümölcsét a hétfőii tanévzárón megtapasztalhatták a diákok és a szülők egyaránt. Természetesen kézhez vehette mindenki a maga-maga módján megérdemelt bizonyítványt. A legügyesebbek pedig az ilyenkor szokásos könyv és oklevél jutalmakkal is gazdagabbak lettek. Elsőseink, akik immár tovább jutottak az első tanév nehézségein tanítóik segítségével egy kedves kis műsorral köszöntek el a nyári szünet idejére diáktársaiktól. Kívánjuk, hogy mindenkinek élményekben gazdag vakációja legyen! Találkozunk augusztus 31-én, szerdán 17 órakor a Bánhidai templomban a tanévnyitó szentmisén.

BALLAGÁS

Intézményünktől búcsúzó nyolcadik osztályosaink iskolánkban töltött utolsó napjai már az elválásról, ugyanakkor egy új, ismeretlen, minden bizonnyal kihívásokkal teli út kezdetéről szóltak. Szerdán aztán valóban eljött a búcsúzás ideje. A virágdíszbe öltöztetett iskola utoljára hívogatta osztálytermükbe diákjainkat. Attila atya az előtérben a Szent Margit domborműnél várta a ballagóinkat, akik imával, énekkel köszönték meg a Jóistennek az itt kapott kegyelmeket, s helyezték el a hála virágait egy vázában. Ezután ballagási dalokat énekelve járták végig utoljára a jól ismert folyosókat, majd a tornaterembe iskolatársaik sorfala között érkeztek meg. A Himnusz eléneklését követően hetedikeseink búcsúztak el tőlük: „Aki elment, az elment, de aki egyszer nálunk volt, az többé soha sem mehet el tőlünk egészen.” A zászlóátadást követően Turzáné Papp Erika igazgatónő mondta el személyes élményeket is felsorakoztató, búcsúzó gondolatait. Az ünnepségen került sor a 2015/16-os tanév tanulói Szent Margit-díjának átadására is, melyet idén Szikszai Réka érdemelt ki. Ballagási ünnepségünk a Boldogasszony anyánk kezdetű régi magyar himnuszunk közös eléneklésével zárult.

BANKETT

A bankett szó jelentése: valakinek a tiszteletére rendezett ebéd vagy vacsora. Jelentős esemény volt ez nyolcadikosaink életében, s a miénkben is. Bár ez már hagyomány iskolánkban, mégis minden évben megilletődötten veszünk részt mi is ezeken a közös ünnepi vacsorákon. Oly gyorsan elszálltak az évek és a félénk, apró gyermekekből komoly, szinte felnőtt hölgyek és urak lettek, akikkel a finom vacsora elköltése után egy pohár pezsgővel koccintottunk a sikeres jövő reményében. A korábbi évek szép szokását megtartva ünnepi műsorral köszöntek el az iskola „legnagyobbjaitól” az alsóbb évfolyamosok, s egy dalcsokorral mi is. Természetesen az este komolyságába némi kötetlen, vidám pillanat is belefért mindkét részről.

TE DEUM

Iskolánkban a szorgalmi időszak minden tanévben hálaadó szentmisével ér véget. Így történt ez idén is. A reggeli 8 órás csengő ezen a napon nem az első tanórára hívta a diákokat, hanem a kápolnába. A vakáció megkezdése előtt ez volt az utolsó alkalom, amikor együtt a közösség erejét is érezve hálát adhattunk az Úrnak, szüleinknek és tanítóinknak, hogy segített és óvott minket ebben a tanévben is.

BOLONDBALLAGÁS

Eljött a bolondozva ballagás ideje. Nyolcadikosaink már napokkal korábban arról susmorogtak, ki milyen öltözékkel nevetteti majd meg társait, nevelőit. Pillanatok alatt előkerültek a táskák alján megbúvó maskarák, bohókás ruhadarabok. S persze az ilyenkor szokásos kötelező kellék a rúzs is előkerült, hogy a folyosókon végigvonulva, a kisebbekhez bekukkantva maradandó nyomot hagyjanak maguk után. Mi csak néztük őket mosolyogva, amikor útra keltek, hogy az utcán sétálókat is megölelgessék fergeteges jókedvükben, hiszen tudtuk, hogy egy nap múlva ugyanők komoly arccal, meghatottan fognak végigsétálni ugyanezeken a folyosókon.

EREDMÉNYHIRDETÉS

Az utolsó tanítási napon tartottuk meg a 2015/2016-os tanév második eredményhirdetését. Iskolánk összes diákja egybegyűlt a tornateremben, hogy tapssal jutalmazza mindazokat, akik az elmúlt időszakban versenyeredményeikkel dicsőséget hoztak intézményünknek. Büszkén álltak ki iskolatársaik elé a városi, területi vagy egyházmegyei versenyeken dobogós eredménnyel díjazott tanulóink. Példájuk ösztönzést, motivációt adhat a többieknek is a következő tanévre.

SZENTMISE A BALLAGÓKÉRT

Kevés olyan iskola van, ahol imádkozni hívják a tanulókat és ahol a tanárok közösen imádkoznak tanítványaikért. A miénk ilyen. Hétfőn este 8. osztályosainkkal és szüleikkel közös elmélkedésre, imádságra gyűltünk össze az iskolai kápolnában. Ezen az estén diákjaink közül csak a végzősök voltak jelen, hiszen már ez a búcsúzás is a ballagás előképe volt. Meghitt és feledhetetlen pillanatok voltak. Meghatottan fogadták az útravaló ajándékot, a Szentírásokat és méltósággal köszönték meg a sok figyelmet, szeretetet, melyet az elmúlt években kaptak szüleiktől, nevelőiktől.

VENDÉGEK ERCSIBŐL

Iskolánk püspöki biztosa Gedő Attila atya 2 éve még Ercsiben tevékenykedett és segítette az iskola hitéleti tevékenységét. Az ottani diákok és nevelők az idő múlásával sem feledkeztek meg róla és figyelemmel kísérték munkáját új szolgálati helyén. Attila atya pedig meghívta őket egy kirándulással egybekötött látogatásra iskolánkba. A jutalomkirándulásra 14 kiválasztott diák jöhetett el, akik megnézték színjátszósaink hazai fellépését, majd az előadások után körbevezettük őket intézményünkben. A nap folytatásaként felkeresték városunk jelképét a Turul madarat, lepillantottak ránk madártávlatból, s befejezésként csobbantak a Gyémánt Fürdő hűs vizű medencéiben. Sok élménnyel gazdagodva tértek haza iskolatársaikhoz.

TANTESTÜLETI KIRÁNDULÁS

Munkahelyi közösségünk kétévente nagyobb utazásra, zarándoklatra indul. Idén II. János Pál, szentté avatott pápánk szülőhazájára, Lengyelországra esett a választás. Az útra elkísért minket Attila atya is. Örömmel vettük, hogy kollégáink házastársai szintén szép számmal tudtak csatlakozni hozzánk. Utunk első nap Zakopánéba vezetett, ahol az Magas Tátra csodálatos hegyvonulatában gyönyörködhettünk. Második napunk délelőttjén megnéztük Krakkó híres főterét, bekukkantottunk a Posztócsarnokba, felmentünk a Wawelba. Délután Wielicka sóbányájában ereszkedtünk a föld alá, ahol egy csodálatos sókápolnában vettünk részt Attila atya szentmiséjén. Utolsó napunk sem szűkölködött programokban. A reggelt Krakkó híres zarándokhelyén egy gyönyörű szentmisével kezdtük, ahol hálát adtunk az Úrnak, hogy eljuthattunk ide közösen. Ezután Wadowice következett. Ebben a hangulatos lengyel kisvároskában látta meg a napvilágot Karol Wojtyla, a későbbi II. János Pál pápa. Ismét sok tudással és élménnyel gazdagodtunk, melyet igyekszünk majd megosztani tanítványainkkal.