EHM TÖRTÉNELEM VERSENY

Iskolánk idén is meghirdette a Székesfehérvári Egyházmegye fenntartásában működő intézmények tanulói számára történelemversenyét, melyen e tanévben 16 induló csapat mérte össze tudását. Nagy örömünkre ebben az évben is vendégeink között üdvözölhettük a felvidéki Perbetéről érkezett csapatot, akiket az igazgatónőjük személyesen elkísért. A hat fordulóból álló vetélkedő valamennyi feladatsora komplex tudást, gyors és pontos feladatmegoldást igényelt. A rendkívül változatos feladatok között volt keresztrejtvény, komoly forrásismeretet feltételező idézetek felismerése, lyukas szöveg, fogalmak pontos, szakszerű meghatározása és totó is, de nem hiányozhattak a térképhasználati ismereteket igénylő próbák sem. A hosszú megmérettetést követően ebéddel láttuk vendégül a versenyzőket.

VAJDASÁGBAN

Néhány éve lehetőség van arra, hogy magyarországi diákok határon túli magyarlakta területekre látogassanak egy pályázat útján elnyerhető komoly összegű támogatás segítségével. Az idei tanévben ismét pályáztunk, s az előző hetedikes évfolyam után most is szerencsésnek bizonyultak tanítványaink. A bicskei tagintézménnyel közösen 4 felejthetetlen napot töltöttek el a Vajdaságban.

PAPÍRGYŰJTÉS

Tavasszal ismét papírgyűjtésre buzdítottuk diákjainkat. Úgy gondoljuk hasznos, ha környezettudatosságra, a hulladékok szelektív gyűjtésére ösztönözzük őket. Sikeres és jó hangulatú napot tudhatunk magunk mögött. Köszönjük a szülőknek a segítséget, hiszen ekkora mennyiségű papír az ő közreműködésük nélkül nem került volna be az iskolába. A befolyt összegek az osztályok kasszáját gyarapítják, segítve az osztálykirándulások tervezését.
  1. osztály 752kg 25,1 kg / fő 4. helyezés
  2. osztály 862 kg 26,9 kg / fő 3. helyezés
  3. osztály 1530 kg 47,8 kg / fő 1. helyezés
  4. osztály 1153 kg 36,0 kg / fő 2. helyezés

  5. osztály 1481 kg 47,7 kg / fő 2. helyezés
  6. osztály 1487 kg 61,9 kg / fő 1. helyezés
  7. osztály 1046 kg 33,7 kg / fő 3. helyezés
  8. osztály 853 kg 29,4 kg / fő 4. helyezés

FÖLD NAPJA

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított el a Föld védelmében, melynek célja, hogy különféle akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? A Föld Napját Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Ehhez a mozgalomhoz kapcsolódva tartottunk csütörtökön délután az iskolánkban egy kellemes légkörű és hangulatú vetélkedőt. A versengésre, melyet a felső tagozatosoknak hirdettünk meg, 8 csapat jelentkezett. Forgószínpadszerűen különböző állomáson mérték össze ügyességüket, földrajzi és egyéb tudományos ismereteiket a 4-4 főből álló csapatok. Két eseménydús óra végén az eredményhirdetés után közös nagy pizzázással zártuk a napot. Aki itt volt nagyszerűen érezte magát, aki nem, jövőre biztosan kedvet kapott. Köszönet az ötletért és a szervezésért dr. Muhárné Jurbán Éva tanárnőnek.

VITAMINKOSÁR

Az iskolagyümölcs program keretében az őszi-téli hónapokban fogyasztott almák és gyümölcslevek után a tavaszi hónapokban tanítványaink friss zöldségfélékhez juthatnak. A frissesség megőrzése miatt a zöldségek egy része hámozatlanul kerül kiszállításra, így a tisztításban, szeletelésben és tálalásban diákjaink is szerephez jutnak. Örömmel tapasztaltuk, hogy a kóstoltatás pozitív fogadtatásra talált iskolánkban. Kicsik és nagyok egyaránt örömmel ropogtatták a répát, paprikát, retket, uborkát, karalábét. Reméljük, ez hozzásegít majd mindenkit a szervezetből tél végére kiürült vitaminok mihamarabbi pótlásához.

CSALÁDFA KIÁLLÍTÁS

Ebben a tanévben is meghirdettük a családfakutató versenyt. Az eredeti kutatóprogram szellemi atyja Bencsik János országgyűlési képviselő úr volt, aki az idei kiállítás megnyitón is örömmel vett részt. Beszédében kihangsúlyozta, milyen fontos az ember életében a múltjának, gyökereinek ismerete. A pályamunkák komoly kutatásokról és aprólékos precíz munkáról adtak tanúbizonyságot. Ezt a zsűriző Dr. B. Stenge Csaba, a levéltár igazgatója is kihangsúlyozta értékelő beszédében. Sok régi fotót, eredeti dokumentumot állítottunk ki iskolánk emeleti aulájában, melyet a diákok és szüleik által rajzolt családfák egészítettek ki. A sok időt és családi öA kiállítást diákjaink és a szülők is nagy érdeklődéssel nézegették. Reméljük jövőre még többen kedvet kapnak ehhez a nem kevés időt és kitartást kívánó, de annál izgalmasabb feladathoz, nevezetesen, hogy utánajárjanak annak, kik is ők valójában, hol éltek, mivel foglalkoztak elődeik, közvetlen családtagjaik.

A KÖLTÉSZET NAPJA

Hagyomány, hogy fiatalon elhunyt költőnk, József Attila születésnapján, április 11-én, egy pillanatra a versekre, az irodalomra fordítjuk figyelmünket. Ezt tettük mi is, idén rendhagyó módon. Kedden délelőtt alsós és felsős diákjaink az udvaron felsorakozva közösen verset szavaltak egymás szórakoztatására és egy kellemes hangulatban együtt töltött szünet reményében.

TAVASZI ZSONGÁS

Újra itt a tavasz, nyílnak a virágok, csicseregnek a madarak. Ezzel együtt természetesen a diákok is egyre nyüzsgőbbek. A tanítási órákon kívüli vidám együttlétre teremtettünk nekik alkalmat „Tavaszi zsongás” nevű bulin. A felső tagozatosok pénteken délután 4 és 6 óra között egy közös karaoke partin vettek részt. Eleinte bátortalanul vették kézbe a mikrofont, de kis idő elteltével már csoportokba rendeződve énekeltek, egyre bátrabban és vidámabban. Még a tanári kar jelenlévő tagjait is sikerült bevonniuk. Zárás előtt már oly nagy volt az egyetértés, hogy egymást átölelve énekelték el a záró számot, Máté Péter örök klasszikusát, az „Azért vannak a jó barátok…” című dalt. Reméljük mindenki jól szórakozott és erőt gyűjtött a még hátra lévő 2 hónapra!

VÉRADÁS

Ha vért adsz, életet mentesz. Mégpedig 3 életet. Egy véradás alkalmával ugyanis ennyi életmentő segítség érkezik. Évente kétszer, ősszel és tavasszal adunk lehetőséget a véradó munkatársainak, hogy iskolánkba kitelepülve önzetlen segítségre bíztassák embertársainkat. Mi is igyekszünk a magunk részéről hozzájárulni e nemes kezdeményezéshez. Diákjainkat és szüleiket buzdítjuk, minél több ismerősük „beszervezésére”. Tantestületünk néhány tagja is „megpihent” munka után az iskolánk ebédlőjében felállított ágyakon. A résztvevő önkénteseknek köszönet az önfeláldozásért.

CSENGŐSZÓ 2.

Az áprilisi általános iskolai beíratás előtt megtartottuk második CSENGŐSZÓ rendezvényünket, melyen lehetőségük volt az iskolánk iránt érdeklődő szülőknek közvetlenül információkhoz jutni a nálunk folyó munkáról. Mivel az iskolaválasztás fontos szereplője maga az elsőbe készülő gyermek, ezért ilyenkor rájuk is gondolunk. Amíg az anyukák és apukák az intézményvezető tájékoztatóját hallgatták vagy esetleges kérdéseikre kaptak választ, addig az apróságokat egy kis sport és kézműves foglalkozással szórakoztattuk, s a leendő tanító nénik segítségével még egy közös daltanulásra is futott az idejükből és energiájukból. Reméljük mindenki hozzájutott a kívánt információkhoz és segítségére lehettünk e nehéz döntés meghozatalában.