KERESZTÚTJÁRÁS

Évek óta meglévő hagyomány iskolánkban nagyböjt idején a keresztútjárás, hogy közösen emlékezzünk meg Jézus keresztre feszítéséről és szenvedéséről. Szombat délután lelkes kis csapatunk útra kelt, hogy a felsőgallai Bódis hegyen felkapaszkodva eljusson a néhány éve felújított kápolnáig. A tavaszt idéző erdei úton haladva megálltunk minden egyes stációnál, s felolvastuk a keresztút eseményeit. Ebben a nemes „feladatban” (felolvasásban), a legapróbbak is szerepet vállaltak, így még jobban átérezhették azt. A kápolnához érve közös fotózás után kicsit megpihentünk a tisztáson. A közös együttlét után lelkileg feltöltődve, testileg felfrissülve tértünk vissza otthonainkba.

LELKIGYAKORLAT

A húsvétot megelőző böjti időben lehetőséget biztosítunk diákjaink számára a lelki felkészülésre is. Gedő Attila és Oraveczki Attila atyák két alkalommal álltak rendelkezésre a szentgyónások elvégzésére az iskolában. A hetedik és nyolcadik osztályos tanulóinkat pedig pénteken este 7 órakor a Bánhidai templomba várták lelkigyakorlatra. A misén egy vendég atya is részt vett, aki kedves gondolatokkal köszöntötte diákjainkat. A lelki feltöltődés után a Szent Ignác teremben tea és kalács mellett egy kis kötetlen beszélgetésre is mód adódott.

VISSZAVÁRÓ

A kapcsolattartás, volt növendékeink sorsának nyomon követése lényeges számunkra. Szerencsére ez nem csak a mi részünkről igaz. Elballagott nyolcadikosaink gyakran már augusztusban benéznek volt iskolájukba egy kis beszélgetésre. Persze az is örömmel tölt el minket, amikor új életük tapasztalatait, jó és rossz élményeiket elmesélendő hétről – hétre beszaladnak hozzánk. Ezek az alkalmak azonban nem adnak módot hosszabb beszélgetésekre, sok kollégával való találkozásra. Ezért találunk minden évben, márciusban egy olyan péntek estét, amikor egymásra szánjuk az időt, jól kibeszélgetjük magunkat. Csodálatos érzés, hogy egészen „régi” tanítványaink is eljönnek ilyenkor nosztalgiázni.

Jó volt látni benneteket és várunk mindenkit jövőre is!

BUDAPESTI KIRÁNDULÁS

Évek óta, minden tavasszal elvisszük Budapestre a nyolcadik évfolyamos tanítványainkat, hogy megtapasztalják, tanulni nem csak az iskolapadban ülve lehet. Ezen a napon reggel 8 órakor a csengőszó őket nem a tanterembe szólította, hanem az autóbusz indulásához. Először a Gellért hegyen álló Sziklakápolnába látogattak el, majd útjuk a Terror Háza Múzeumba vezetett, ahol korunk történelmét immáron nemcsak tananyag szinten tapasztalhatták meg.

NEMZETI SZÍNHÁZ

Az adventi időszakban, decemberben minden évben szavalóversenyt rendezünk iskolánk diákjai számára. Az idei tanévben a zsűri tagjai között üdvözölhettük ifjabb Vidnyánszky Attilát. A kellemes karácsonyesti hangulatot idéző délután azonban további meglepetéseket is tartogatott számunkra. A verseny végeztével az értékelések meghallgatása után izgatottan várta mindenki az eredményeket. Ilyenkor természetes, hogy a néhány szerencsés díjazott határtalanul boldog, de az is érthető, hogy a többiek kicsit csalódottak. Hiszen mindenki tudja a lelke mélyén, hogy a megtanult verssel ő is nyert, tudást, műveltséget, de mégis… Idén azonban nem csak ezért volt érdemes leülni tanulni. A zsűri elnöke nagyvonalú ajándékkal lepte meg a résztvevőket és felkészítőiket, nevezetesen egy színházi előadással. Ezt az ajándékot válthattuk kézzelfogható élménnyé ezen a kellemes szerdai délutánon. Emeletes busz érkezett csapatunkért, s a színházban is kitűntetett figyelemmel fogadtak minket. Az előadás mindenkinek nagyon tetszett, s bár fáradtan érkeztünk haza, senki sem bánta meg, hogy elment.

ÉNEKKARI FELLÉPÉS

Iskolai kórusunk szombaton délután a Polgármesteri Hivatal dísztermében lépett fel. Az esemény, melyre meghívást, felkérést kaptak, városunk egy új kezdeményezése volt. Veszprém városát követve Tatabánya városa is díjat alapított „Mindennapok Hősei” elnevezéssel, melyet a tatabányai emberek ítéltek oda az arra méltóknak. Február 1-28. között öt kategóriában szavazhattak Tatabánya polgárai a közintézményekben felállított szavazópontokon, például iskolánkban is. Március 12-én pedig ünnepélyes keretek között adták át az elismeréseket a legtöbb szavazatot elnyerő Hősöknek. Ezen a díjátadón szerepelt kórusunk az ünnepi műsor részeként néhány szép dallal.

MÁRCIUSI IFJAK

Tavasz az ébredés, az újjászületés, a megújulás, a tettek évszaka. Így lehetett ez 168 évvel ezelőtt is. Azon a bizonyos napon a Pilvax kávéházban összegyűlt ifjak sem sejtették mit indít el mozgalmuk Magyarországon. Oly sok évvel később 2016 márciusának egy reggelén rendhagyó módon idézték elénk a nagy nap eseményeit és hangulatát a hetedikesek a tornateremben. Jó volt végigtekinteni diákjainkon, akik ünnepi öltözékéről nem maradt le a kokárda, március 15-e jelképe. A műsor végén jelképes főhajtással tisztelegtünk elődeink előtt, akik bátorsága, hitvallása, kitartása ma is erőt sugároz felénk. Néhány nappal később pedig a bánhidai szoborparkban helyezte el iskolánk koszorúját Turzáné Papp Erika igazgatónő és Fekete Zoltán tanárúr.

GOFRIZÁS

Éva néni, az ötödikes kisdiákok osztályfőnöke szerda délután a házi feladat megírása után gofrisütésre invitálta tanítványait. A szeptember óta folyó közös munkát és egymás jobb megismerését szerette volna ezzel a kötetlen formával megerősíteni. Az iskolai tankonyha hamar megtelt lelkes kiskuktákkal, akik izgatottan mérték a lisztet, tejet, verték a tojásfehérjét habbá, töltötték a masszát formákba. A finom illatok hamar betöltötték a termet, s fél óra elteltével már neki is láthattak a kóstolásnak az első szerencsések. Ki-ki kedve szerint ízesíthette lekvárral, nutellával, tejszínhabbal az ízletes süteményt. Ilyen finom uzsonnát máskor is ennének, mondták többen hazafelé indulva.