CSENGŐSZÓ

Péntek délután a leendő elsősöket és szüleiket hívtuk, vártuk egy kis ismerkedésre, tájékozódásra. Az érkező apróságokat a tanító nénik üdvözölték, majd Turzáné Papp Erika köszöntötte az egybegyűlteket az aulában. Az izgalmak oldása érdekében iskolánk diákjai egy kis ajándékműsorral kedveskedtek leendő társaiknak. Ezután kettévált a vendégsereg. Az apróságok a tanító nénik társaságában indultak el, hogy sportvetélkedőn és kézműves foglalkozáson töltsék hasznosan az időt, míg szüleik az igazgatónő kíséretében bebarangolták az iskola épületét. S míg a csemeték a padban ülve játékos feladatlap segítségével belekóstolhattak az iskolás létbe, szüleik az iskolával kapcsolatos kérdéseiket tehették fel. Gyorsan elröppent a másfél óra. A vidám, de kissé fáradt csöppségeket egy kis süteménnyel kínáltuk hazaindulás előtt, s bíztattuk, hogy nézzenek be hozzánk

április 1-jén is, a 2. Csengőszó rendezvényünkre.

FOKHAGYMA PARTY

Bíró Ildikó tanárnő osztályában a hiányzások csökkentése érdekében és a betegségek elkerülésére már hagyományosan megrendezik a téli influenza időszakban az osztály fokhagyma partiját. A gyerekek maguk is sok ismerettel rendelkeznek az egészséges életmódról és a népi gyógymódokról. A közös uzsonna gondolata mindenkinek elnyerte a tetszését, így csütörtökön délután hamar abrosz került a tanári asztalra, pirultak a kenyerek, illatozott a fokhagyma és a lilahagyma. Az ínyencebbek még kacsazsírral is megkenték kenyerüket. Ilyen finomat otthon nem lehet enni, mondták többen is.

ISKOLARENDŐR

Biacsi Sándor főtörzszászlós, iskolarendőr tartott vetítéssel egybekötött előadást csütörtökön este iskolánkban az érdeklődők számára. A téma rendkívül aktuális volt, hiszen minden családot érint valamilyen mértékben. Az internet és annak előnyei közismertek a felnőttek és talán a gyermekek számára is, de veszélyei és az általa teremtett kiszolgáltatottság már kevésbé. Erre igyekezett rávilágítani a jelenlévő pedagógusoknak és szülőknek az előadó.

FIÚ-LÁNY FELSŐS VETÉLKEDŐ

Remek hangulatú vetélkedő részesei lehettünk csütörtök délután. Fiúk, lányok népes tábora vette birtokába fél 3-kor a tornatermet, hogy másfél órán át összemérjék szervezőkészségüket, ügyességüket, egyéb ismereteiket. A vidám feladatok között volt szívószálas mazsolacipelés, vödrös pukkasztó, zsákban futás, kínrím faragás és még sok más. A küzdelemben végig a lányok vezettek, mégis a döntőben, a már hagyományosnak számító kártyafújásban a fiúk bizonyultak jobbnak. Így idén is a fiúk győzedelmeskedtek, de jövőre visszavágót ígérnek a lányok. Úgy legyen!

HAMVAZÓSZERDA

A hamvazószerda keresztény ünnep. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez az egyházi szertartás része lett. II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon. A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára, az alábbi mondat kíséretében: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel.” Ezt nevezik hamvazásnak, ami a nagyböjt kezdetét jelző szertartás. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert. Iskolánkban minden évben közös szentmisét tartunk ezen a napon. Attila atya prédikációjában megemlítette a böjt fontosságát, kitérve a gyerekekre vonatkoztatott részére is. Tőlük az egyház nem a hús elhagyását várja, hanem valamiről való lemondást, valamitől való önmegtartóztatást. Példaként számukra az édesség elhagyását hozta fel.

KÓRUSTALÁLKOZÓ

Hagyományos tavaszi program az egyházmegyében Budakeszin a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban megrendezésre kerülő zenei találkozó. Az iskolánkban működő alsós és felsős diákokból álló énekkar idén három dallal érkezett, melyek között volt népdal és kórusra íródott műdal egyaránt. A szépen zengő gyerekhangokat Almer Zsófia 8. osztályos tanuló zongora kísérete és 3 felsős diáklány furulyajátéka még jobban kiemelte. Tanulóink körében népszerű a zene. Iskolánkból szép számmal járnak zeneiskolába és nagyon sokan tanulnak hangszeres játékot.

FOCIDÉLUTÁN

Hétfőn délután ismét megtelt a tornaterem a labdajátékok kedvelőivel. Most a focista fiúk mérték össze tudásukat és erejüket. Komoly küzdelem folyt a pályán, minden évfolyam rendkívül lelkesen játszott. Nem volt hiány szurkolókból sem. A kellemesen eltöltött egy óra végeredményeként a körmérkőzések lejátszása után most a hatodikosok állhattak a képzeletbeli dobogóra.

ALSÓS FARSANG

Az alsós farsangi bálon közel száz látványos és ötletes jelmezbe öltöztetett gyermek felvonulásában gyönyörködhetett a tornateremben összegyűlt népes szülői, rokoni sereg. A sok egyéni ötlet mellett, néhány remek csoportos beöltözést is láthattunk. Az esti mulatozást vidám táncház színesítette. 1 órán át rophatták a táncot, s közben, aki megéhezett, megszomjazott a büfében ízletes szendvicsekből, süteményekből választhatott. Lelkes anyukák segédkeztek órákon át a bál előtt és alatt a „bőségasztal” létrehozásában és a kiszolgálásban. Ezúton is köszönjük nekik.

KERESZTÉNY BATYUS BÁL

Második alkalommal, mondhatni hagyományosan került megrendezésre a farsangi időszakban a keresztény batyus bál. A rendezvény jótékony célt szolgált, mivel bevételét a bál megálmodója, Attila atya, a kertvárosi Szent Erzsébet templom felújítására szánja. A rendezvény kötetlen légkörét szolgálta a batyus jelleg, miszerint mindenki az otthonról hozott ételt, italt, süteményt fogyasztotta. Fantasztikus választék volt, s az asztaltársaságok körbekínálgatták egymást. A jó hangulatot közös nótázás és tréfás vetélkedő is erősítette. Aki ott volt remekül szórakozott, s a közös „téltemetés”, kiszebáb égetés után már vidáman várja a tavaszt.

OVISOK LÁTOGATÁSA

Nagy izgalomban teltek február első hetének napjai, különösen a negyedik osztályosok számára. Kedden, szerdán és csütörtökön 10 órától betekinthettek iskolai életünkbe azok az apróságok, akik szeptembertől már iskolásnak vallhatják magukat, talán éppen „szentmargitosnak”. A leendő tanító nénik, Szilvi néni és Judit néni segítségével kipróbálhatták milyen érzés kisdiáknak lenni. Ittlétük alatt a negyedik osztályosok, mint az alsó tagozat „öregdiákjai” segítették őket. Az izgatott és kíváncsi pindurkákat ezekre az órákra az óvó nénik kísérték el, de várunk vissza mindenkit a szülőkkel együtt a februári és márciusi Csengőszó rendezvényeinkre. Találkozzunk február 26-án, pénteken!

FELSŐS FARSANG

FEKETE-FEHÉR. E jelszó jegyében zajlott idén a felsős farsang. Tanárok és diákok egyaránt ilyen ruhába igyekeztek bújni ezen az estén. Persze a jelmezek sem maradtak el, farsangról lévén szó. Minden évfolyam képviseltette magát csoportosan. Az ötödikesek „70 éves osztálytalálkozónak” öltöztek. A hatodikosok jelmezükkel az idei kötelező olvasmányhoz és az Egerbe tervezett osztálykiránduláshoz kapcsolódtak, amikor háremhölgyek és basák szerepét öltötték magukra, megnyerve ezzel az első díjat. A hetedikések komplett életpályával rukkoltak elő, bemutatva a születéstől az idős korig minden korosztályt. Na és nem maradtak ki a bolondozásból legfelsőbb évfolyamunk diákjai sem. Egy közös zenei élmény ihlette a jelmezüket. A jó hangulatú este nagy részét természetesen a zene és a tánc töltötte ki. S mivel a tombolahúzás sem maradt el, remélhetőleg mindenki elégedetten, apró ajándékokkal gazdagodva térhetett haza.