ADVENT AUSZTRIÁBAN

Iskolánkból egy 47 fős csapattal keltünk útra advent harmadik hétvégéjén, hogy egyrészt gyönyörködjünk az osztrákok oly híres karácsonyi díszeiben, másfelől a német nyelvterületen kicsit hasznosítsuk a tanórákon megszerzett tudást. Programunkat idén a HARRER csokoládé manufaktúrában kezdtük. Itt egy másfél órás ismeretterjesztő előadáson vettünk részt, melynek kapcsán bepillantást nyerhettünk a csokoládékészítés rejtelmeibe. Kézbe vehettük a csokoládébabot, megismerkedhettünk a kakaóvaj fogalmával és még sok érdekes információval. Természetesen a kóstolgatás sem maradhatott ki a programból, hiszen ez idő alatt mindenki korlátozás nélkül ízlelhette a különféle csokipasztillákat. Akinek még nem ragadt össze a szája a csokiszökőkútban mártogathatott finom gyümölcsöket és mindezt egy forró csokoládé itallal öblíthette le. A délutánunkat már a szabadban töltöttük. Először Eisenstadtba, vagyis Kismartonba utaztunk, ahol megnéztük az Eszterházyak szép kastélyát és az ünnepi díszbe öltöztetett főutcát. Innen a Fertő tó partján fekvő Rust városkája felé vettük az irányt. A világörökség részét képező településen elvegyültünk a vásári forgatagban, s ízletes, forró punccsal melengettük át fázós testünket. Ismét egy tartalmas, szép kirándulás részesei lehettünk az adventi időszakban. Fáradtan, de élményekkel telve értünk vissza Tatabányára este 8 órára. Remek kis csapat verődött össze, akik már most elhatározták, hogy ezt a túrát jövőre megismételjük.

ISKOLAI KARÁCSONY

„Eljött a nap, mit várva-vártunk,

Az égen csillagfény ragyog.

Jézuska fáját ím elhozták

A halkan szálló angyalok.

Köszönjük neked, édes Jézus,

Hogy szíved minket így szeret,

S angyalok dalával együtt

Dicsőítjük ma szent neved!”

A téli szünet előtti utolsó nap ünnepi hangulatban telt iskolánkban. Diákjaink fehér blúzba, ingbe öltözve érkeztek, hogy ezzel is megtiszteljék egymást és a közelgő ünnepet. A kápolnában összegyűlve ünnepi szentmisével kezdtük a napot. A közös imádság után, áhítattal néztük és hallgattuk iskolatársaink pásztorjátékát. Immáron több éves hagyomány, hogy erre mindig a negyedik évfolyamos diákok készülnek. Szép és megható volt az énekkel, tánccal, bábjátékkal tarkított előadásuk, mellyel megajándékoztak minket. A délelőttöt karácsonyi dalok közös éneklésével zártuk. Reméljük az otthoni ünneplések is hasonlóan meghitt és békés légkörben telnek majd diákjainknak.

NEVELŐTESTÜLETI KARÁCSONY

A téli szünet előtti utolsó nap ünnepi hangulatban telt iskolánkban, kicsit elcsendesedtünk külsőleg és belsőleg egyaránt. Az ünnepi szentmise és a pásztorjáték után, mi nevelők is ünnepre gyűltünk. Miután kiürült az iskola, a pedagógusok is megpihentek egy kicsit. Jól esett a decemberi kapkodás után egymás mellé ülve beszélgetni, énekelni. A gyerekekhez hasonlóan magunk is húzunk neveket december elején, csakhogy mi nem „mikuláskor”, hanem az év utolsó munkanapján lepjük meg egymást apró ajándékokkal. Hagyomány, hogy a megajándékozott a róla szóló versből ismerjen magára, így hát ilyenkor mindnyájan rímeket faragunk több-kevesebb sikerrel. A nap végén a pezsgős koccintás során a már ismert BÚÉK köszöntéssel búcsúztunk egymástól, mely nálunk a következő rövidítést jelenti. Bízd Újra Életed Krisztusra!

ÓVODA-ISKOLA KÖZÖS KARÁCSONYA

Karácsony előtt a munkahelyi nagy rohanásban egy estére lelassítunk. Az óvoda és az iskola nevelői és dolgozói összegyűlnek egy közös szentmisére, melyen együtt imádkozunk diákjainkért és családjaikért. A mise utáni közös „vacsorán” lehetőség nyílik egy kis kötetlen beszélgetésre az óvó nénik és a tanítók között. Ezeket a miséket korábban a bánhidai templomban tartottuk. Az utóbbi években az iskolai kápolnában vagy az óvoda tornatermében gyűlünk össze, s a terített fehér asztal élményét a táncterembe, tornaszobába varázsolt alkalmi „éttermünk” szolgáltatja.

SZENT GYÖRGY OTTHON

A tarjáni Szent György Otthonban halmozottan fogyatékos gyerekek és fiatalok élnek. Iskolánk diákjai több éves hagyomány alapján decemberben ellátogatnak hozzájuk, hogy egy kis karácsonyi műsorral kedveskedjenek nekik és gondozóiknak. Ez a látogatás teremt lehetőséget arra is, hogy átadjuk a novemberi Szent Erzsébet gyűjtés során felajánlott pénzből vásárolt ajándékainkat is. Szerencsére a sok önzetlen adományozás révén számos fejlesztő játékkal lephettük meg a ház lakóit, akik boldog mosollyal és önfeledt örömmel hálálták meg ott létünket.

BETLEHEM

Betlehemkészítő pályázatot hirdetett iskolánk diákok és családok számára. Nagyon sok szép és különleges pályamű érkezett be, melyekből iskolánk aulájában rendeztünk be egy kiállítást. A számtalan remek alkotást azonban értékelni is kellett. Bizony nehéz dolga volt a zsűrinek, mely sok tanakodás után több kategóriában hirdetett helyezetteket. Az ünnepélyes díjkiosztón a szülők közül is részt vettek sokan. A legkülönlegesebbnek ítélt alkotásról készült fotó lett idén az iskolai karácsonyi üdvözlőlap címlapja.

HIT, REMÉNY, SZERETET

Hit, remény, szeretet címmel került sor immár hagyományosan az adventi időszakban megrendezett iskolai versmondó versenyünkre. A nagy érdeklődésre való tekintettel már egy héttel korábban is tartottunk megmérettetést, s ezen a délutánon minden évfolyamunkat már csak 3-3 fő képviselhette. Így is nehéz dolga volt a zsűrinek a szebbnél szebb versek meghallgatása után. Nagy örömünkre szolgált, hogy az idei versmondó találkozón a zsűriben több neves személyt is köszönthettünk. A zsűri elnöke Végh Péter a Jászai Mari Színház tagja volt, s elfogadta a meghívásunkat a Nemzeti Színház két ifjú színésze Vecsey Miklós és ifjabb Vidnyánszky Attila is. A zsűri elnöke értékelő szavaiban kihangsúlyozta, milyen nagy öröm számára, hogy ilyen méltón, szép versek tanulásával készülünk a közelgő ünnepekre. A sok szép produkció közül igen nehezen tudtak választani, éppen ezért a helyezettek mellé különdíjast is hirdettek. A vidám és eredményes délutánt jó hangulatú teázással és bejgli evéssel zártuk.

KARÁCSONYVÁRÓ MŰSOROK SZÜLŐKNEK

Szerte a világon sokféleképpen köszöntik advent időszakában a karácsony közeledtét. Mi hagyományosan a családoknak szánt karácsonyi műsorokkal várjuk az ünnepet. Az osztályok már hetekkel korábban elkezdték készíteni az apró ajándékokat, tanulni a verseket, gyakorolni a hangszeres darabokat. A szülőkkel, nagyszülőkkel közösen eltöltött este megérintett mindnyájunkat, közelebb hozta hozzánk az ünnepet, s bízunk benne, hogy a szeretet érzése megmaradt mindenkiben az otthoni ünneplésre is.

MIKULÁS

December elején minden évben látogatást tesz iskolánkban Szent Miklós püspök küldöttje. Idén sem volt ez másként. A péntek reggeli misét követően, amikor megemlékeztünk Szent Borbáláról, városunk védőszentjéről, a kápolnában látogatót fogadtunk. Miklós püspököt vidám énekkel várták a diákok. Ő sem jött üres kézzel, minden gyerek édességet kapott tőle, melyet a tanító néniknek adott át. Tanítás után osztálykeretben folyt a mulatozás. Alsós és felsős osztályokban egyaránt jó volt a hangulat. Nem maradhatott el az egymás megajándékozása, tréfás vetélkedők és persze a finom sütik és pizzák után a tánc sem.

HAJNALI MISÉK

Decemberben minden csütörtökön roratéra vagyis hajnali misére hívjuk és várjuk diákjainkat és szüleiket. Már az első alkalommal örömmel tapasztaltuk, hogy szép számmal, mintegy kétszázan gyűltünk össze hajnali 6 óra 30 perckor kápolnában. A kora reggeli derengés, az ima, majd az azt követő közös reggeli különleges hangulatot ad az egész napnak. Sok kicsi és nagy, sőt jó néhány volt diák vesz részt a hajnali miséken, s beszélget utána a finom reggeli mellett a közelgő ünnepről. A karácsonyt megelőző utolsó alkalom december17-én lesz az iskolai kápolnában.

MIKULÁS KUPA

Diákjaink életében a tanulás mellett fontos szerepet tölt be a sport is. A fiúk szívesen járnak Fekete Zoltán tanár úr által tartott labdarúgó edzésekre. Az ősz folyamán nagyon sok labdarúgótornáról tértek haza említésre méltó eredményekkel tanulóink. Decemberben azonban már sok éves hagyomány, hogy mi vagyunk a vendéglátói a Mikulás kupa elnevezésű teremlabdarúgó bajnokságnak. Az egyházmegyéből idén 6 csapat mérte össze ügyességét. A jó hangulatú, izgalmas mérkőzések végén a legjobbnak a ráckeveiek bizonyultak. A komoly sportteljesítmény nagy fizikai megterheléssel jár, ezért a hozzánk érkezett csapatokat vendégül láttuk ezen a napon egy finom ebédre is.