EMLÉKEZÉS

Egy éve, hogy nincs közöttünk Laci bácsi. Rá emlékezve gyűltünk össze halálának első évfordulóján, péntek este Bánhidán a Szent Mihály templomban, hogy egy misével idézzük fel személyét és munkásságát, mind azt, ami e templomot és közösségét hozzá fűzte. A szertartásra Mórotz Tamás atya is visszatért városunkba, hogy Attila atyával közösen emlékezzenek és adjanak hálát Laci bácsi hosszú és értékes földi létéért. Ez az alkalom adott lehetőséget a plébánia falán elhelyezett emléktábla felavatására is.

ZENEI VILÁGNAP

“Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.”-ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Koza-Kovács Zsófia tanárnő iskolánkban a hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő zenei programunkat a kápolnában. Évről-évre szokás nálunk, hogy ezen a napon egy tanítási óra erejéig összegyűlünk és hangszeres zenével, népi énekekkel és természetesen közös énekléssel szórakoztatjuk el a jelenlévőket.

FIÚ KÉZILABDA

Hétfő délután házi bajnokságot tartottunk. Fiúcsapataink mérték össze a kézilabda területén ügyességüket. Lelkes szurkolócsapatok buzdítása mellett folyt a küzdelem körmérkőzésekben. Az egy óra alatt mindenki rendkívül sportszerűen, ugyanakkor teljes erőbedobással küzdött. Legjobbnak a nyolcadikosok bizonyultak. A második és harmadik helyet a hetedikesek és a hatodikosok szerezték meg. Nincs mit szégyenkezniük az ötödikeseknek sem, hiszen ez volt az első felsős megmérettetésük, melyen remekül helytálltak. A délután gólkirálya Sárai Zoltán lett.

SZENT GELLÉRT NAP

Szent Gellért napján, Székesfehérváron tartották a katolikus pedagógusok konferenciáját és díjátadóját az egyházmegye területén működő oktatási intézmények számára. Spányi Antal püspök meghívására az ünnep szónoka Udvardy György pécsi püspök volt. Spányi Antal megyés püspök az ünnepi szentmise elején köszöntötte püspöktársát, az egyházmegyei és szerzetesi iskolákból érkezett mintegy 400 pedagógust, valamint a püspöki biztosokat. Udvardy György ünnepi beszédében a keresztény küldetésről beszélt, arról, hogy Jézus hatalommal és erővel az élet tanúságtételére küld bennünket. Missziónk lényegét először saját életünkben kell felfedeznünk. A Szent István Művelődési Házban folytatódó ünnepségen a budakeszi Prohászka Ottokár Gimnázium növendékeinek nagysikerű magyar néptáncos bemutatója következett. Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató köszöntő szavai után Udvardy György püspök folytatta gondolatait arról, ki a katolikus pedagógus, mi is a keresztény nevelés lényege. „Valljuk, hogy az ember nevelhető, mert nyitott erre az isteni igazságra.”- hangzott el a beszédben.

ORGONASZENTELÉS

Vasárnap délelőtt 10 órakor a szokásosnál is többen jöttek misére a bánhidai Szent Mihály templomba. Ezen a napon áldotta meg és szentelte fel ismét Spányi Antal megyéspüspök, a felújított orgonát. A szertartás során a megújult hangszer kísérte az egyházi kórust és az énekeket. Az idei tanévtől iskolánk vasárnapi osztálymiséi is áttevődtek a kápolnából Bánhidára. Az első ilyen alkalom végzőseinknek, a nyolcadikosoknak jutott, akik méltósággal látták el ministránsi feladataikat Attila atya és püspök atya mellett az oltárnál. A mise után lehetőség nyílt az érdeklődök számára egy rögtönzött „zeneórán” a hangszer működésének közvetlen megfigyelésére a karzaton.

ŐSZI TÚRÁK

Ez a péntek délután csodás időjárást tartogatott számunkra, így nem volt nehéz dolguk az osztályfőnököknek, amikor egy kis erdei csatangolásra, túrázásra csábították a diákokat és szüleiket. Jól esett mindenkinek néhány órát a szabadban, friss levegőn tölteni, hallgatni a madarak csicsergését, elámulni az őszi fák káprázatos színein. Fáradtan, de sok élménnyel gazdagodva tért mindenki haza, hogy az otthonmaradóknak meséljen a kerékpártúra, a számháború vagy a kalandpark izgalmairól, szépségeiről.

ISKOLATEJ

„Az iskolatej program célja, hogy felhívja a figyelmet a tej fontosságára a kiegyensúlyozott étrend részeként, valamint segítse, hogy minél több gyerek igyon tejet. Célja, hogy minden gyermek szemléletében kialakuljon az egészség megőrzésének fontossága. A kalcium kulcsfontosságú tápanyag az erős, egészséges csontok képzéséhez. Ezért elengedhetetlen, hogy a kalcium szerepeljen a gyermekek étrendjében, különösképpen gyermekkortól serdülőkorig. Ez biztosítja azt, hogy a gyermekek a lehető legerősebb csontozattal rendelkezzenek, amikor a felnőttkorba lépnek.” A 2015/16-os tanévben iskolánk is csatlakozni tudott ehhez a programhoz, így a napi ingyenes gyümölcs mellett, tejet, csokis tejet, kakaót, joghurtot, sajtot is kapnak diákjaink, melyet jóízűen fogyasztanak el.

VENI SANCTE - Székesfehérvár

Az egyházmegye összes oktatási intézménye képviselteti magát a tanévet megnyitó ünnepélyes püspöki szentmisén. Iskolánk 40 jó tanuló, jó közösségi munkát végző diákkal és 7 pedagógussal érkezett csütörtök délután Székesfehérvárra. A meleg ellenére remek hangulatban telt az utazás, s enyhítendő a hőséget fagylalttal kedveskedtünk a gyerekeknek. Az évnyitó szentmise kezdetén a megyés püspök köszöntötte az egyházmegye fenntartásában működő és a szerzetesrendek által működtetett oktatási intézmények képviselőit és Böjte Csaba atya Szent Imre Iskolaházának növendékeit. Spányi Antal az ünnepi szentmisében kiemelte, hogy az oktatási intézmények egy közösséget alkotnak, amely komoly lelki és szellemi erő az egész egyházmegyének. Fontos szerepet töltenek be Isten örömhírének terjesztésében, a világban való küldetésünk beteljesítésében. „Mindannyian képesek vagytok végigjárni az előttetek álló feladatokkal teli tanévet, emberi erőfeszítéseket tenni a jó eredmények érdekében. Isten jelenléte azonban többletet ad a mindennapokban. Építsétek be életetekbe az imát, mert átsegít majd benneteket a nehézségeken. Éljétek át az apostolok tapasztalatát, akik Pünkösd után új szemlélettel indultak tovább, a Lélek örömében végezték munkájukat, szolgálatukat!” - hangzott el a püspök beszédében. A mise után abban a szerencsében volt részünk, hogy a székesegyház előtt néhány szót személyesen is válthattunk vele. Püspök úr jó munkát és eredményes, vidám tanévet kívánt nekünk.

ÉVKEZDÉS

A hagyományokhoz híven augusztus utolsó napján, délután öt órakor megtartottuk tanévnyitónkat Bánhidán, a Szent Mihály templomban. Egyházi iskola lévén ezt minden évben szentmisével összekötve tesszük meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy szinte már kicsinek tűnik ilyenkor az amúgy méretes templom, mivel diákjainkat szüleik is elkísérik életük e lényeges eseményére. Még nagyobb öröm, hogy ezt nem csak az iskolásléttel most ismerkedő elsősökről mondhatjuk el, hanem az alsó és felső tagozat számos diákjáról. Gedő Attila püspöki biztos atya kiemelt figyelemmel és szeretettel köszönte az iskolába most lépő első osztályos kisdiákokat. Turzáné Papp Erika igazgatónő elmondta, hogy idén szeptemberben is megújult, szép környezetben kezdhetjük a munkát, hiszen nyáron megtörtént a világító testek teljes cseréje iskolánkban. Másnap reggel az iskolai kápolnában összegyűlve, a közösség erejét érezve beszéltük meg az előttünk álló tanév legfontosabb eseményeit, és szokásunkhoz híven köszöntöttük az éppen születésnapjukat ünneplő társainkat, nevelőinket. Sikeres és eredményes tanévet kívánunk minden diákunknak és lélekben mellettük álló szüleiknek!

ANGLIAI UTAZÁS

Az iskolánkban folyó nyelvoktatás megerősítésére a téli időszakban évek óta ellátogatunk Bécsbe, ahol lehetőség nyílik a német nyelv gyakorlati alkalmazására, májusban pedig Passauban próbálhatják ki magukat egy zarándoklaton résztvevők. Ezen a nyáron kicsit merészebbet gondoltunk és messzire kalandoztunk. Tóth Erika néni szervezésében angliai utazásra indultunk. Csapatunkhoz néhány bicskei diák és sok szülő is csatlakozott, így 48-an vágtunk neki az utazásnak. Az út bár hosszú volt, mégsem telt unalmasan, mert az angliai történelemhez kapcsolódó filmek nézésével múlattuk. Első hosszabb megállónk Brüsszelben volt, ahol egy csodálatos szentmisén vettünk részt, az Úr áldását kérve utunkra. A kontinens elhagyása előtt megszálltunk a franciaországi Dunkerque-ben, majd egy komphajóval keltünk át a szigetországba. Fantasztikus érzés volt megpillantani a kora reggeli napfényben Dover fehér szikláit. Angliai tartózkodásunk során vidéki programon is részt vettünk. Így volt lehetőségünk néhány csodálatos órát eltölteni a Leeds kastélyban, zarándokként térden csúszva végigmenni a Canterbury katedrális márványlépcsőin vagy felfedezni Stonehenge titokzatos kőoszlopait és Greenwich-ben fél lábbal a keleti, fél lábbal a nyugati féltekén állni. Londonban szintén sok híres helyet felkerestünk. Jártunk a British Múzeumban, a Natural History és Science Múzeumokban. Fotózkodtunk Madam Tussaud viaszfiguráival, jártunk a Towerben és Windsorban, megnéztük Shakespeare Globe Színházát, a Buckingham palotát és a Westminster apátságot. Sétáltunk a híres City városrészben, vásároltunk az Oxford Street-en, uzsonnáztunk a St. James’s Parkban. Programunkból természetesen nem hiányozhatott a London Eye-ről való körültekintés és a Fish and chips megkóstolása sem. Kint tartózkodásunk idején az angolok által oly közkedvelt mobile home-okban laktunk, ahol kísérőink segítségével magunk gondoskodtunk az ellátásunkról, így még jobban összekovácsolódott a csapatunk. Hajókáztunk a Temzén és hazafelé kipróbáltuk a tengerfenék alatti közlekedést is a Csalagúton való átkelés során. Sok élménnyel gazdagodva tértünk haza és már útközben tervezgettük a jövő évi kalandozásunkat.

Természetvédelmi Tábor

Csákányospusztán rendeztük meg, hagyományos természetvédelmi táborunkat. Felejthetetlen egy hét volt. Minden nap érdekes előadások hallgattak a gyerekek. Az előadók érdekes témákat hoztak és ezeket vetítéssel tették színessé. A terepgyakorlatokon megfigyelhették a gyerekek a virágos növényeket, cserjéket, fákat. A rovarok érdekes és változatos színeiben is gyönyörködtek. Nagy élmény volt az éjszakai lepkézés, ez alkalommal megismerkedtünk a rovarszívó csapdával, a határozó szakkönyvek használatával, valamint sok kis méretű lepkével. A kézműves foglalkozásokon szebbnél-szebb munkadarabok készültek, amit a tábori galériában lehetett megcsodálni. A gazdag program minden táborlakónak nagyon tetszett.

Deákné Csom Andrea