BUDAPESTI KIRÁNDULÁS

Május elsején néhány szülővel és egy csapat jókedvű alsós gyerekkel felkerekedtünk és külön busszal elindultunk Budapestre. Először a Nagytétényi Kastélymúzeumba mentünk, ahol tárlatvezetéssel néztük meg a kiállítást. Érdekes és szép bútorokat láttunk és történetüket hallgatva kalandoztunk az időben. A múzeum parkjában jót játszottunk, élveztük a jó időt. A közeli játszóteret is meglátogattuk. Horváth Sanyi bácsival métáztunk, amit nehéz volt abbahagyni! A belvárosban sétáltunk, majd az Örkény István Színházba mentünk. Itt egy nagyon érdekes előadást láthattunk és hallhattunk Csoda és Kósza történetéből. Hazafelé sokat énekeltünk a buszon, jó hangulatban érkeztünk meg az iskolához, ahol már vártak bennünket a szülők.

SZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ

A tanév végéhez közeledve nagy izgalmak vártak Bíró Ildikó tanárnőre és szakköröseire. Minden évben ilyenkor rendezik meg a Weöres Sándor Megyei Színjátszó Találkozót, melyen mindig sok csoport méri össze tehetségét és tudását. Szeptember óta folyt a lázas készülődés. Először ki kellett választani a megfelelő művet, melyet a csoport képességeihez mérve át kellett szerkeszteni. Ezután következett a szereposztás, majd az olvasópróbák. A több hónapnyi munka végén pedig egy igazi színház hatalmas színpadán, vakító reflektorok fényében kellett elvarázsolni a közönséget, és no persze a zsűrit. Volt izgalom a színfalak mögött, de megérte a fáradtság. A csoport által előadott mű, a János vitéz bronz minősítést kapott.

EHM TÖRTÉNELEM VERSENY

Iskolánk idén is meghirdette a Székesfehérvári Egyházmegye fenntartásában működő intézmények tanulói számára történelemversenyét. A komoly szellemi viadal minden esztendőben azonos témaköre az Árpád-ház – tatárjárásig terjedő – története, s ugyancsak hagyományos elem az egyháztörténet. A hat fordulóból álló vetélkedő valamennyi feladatsora komplex tudást, gyors és pontos feladatmegoldást igényelt. A rendkívül változatos feladatok között volt keresztrejtvény, komoly forrásismeretet feltételező idézetek felismerése, lyukas szöveg, fogalmak pontos, szakszerű meghatározása és totó is, de nem hiányozhattak a térképhasználati ismereteket igénylő próbák sem. A hosszú megmérettetést követően ebéddel láttuk vendégül a versenyzőket, s a kora délutáni órákban már az eredményhirdetésre is sort kerítettünk.

1. helyezett : Szent László Általános Iskola Bicske

2. helyezett: Szent László Általános Iskola Bicske

3. helyezett: Mindszenty József Általános Iskola Budaörs

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS SIKEREINK

Diákjaink a természettudományok területén is öregbítették iskolánk jó hírét. A tavaszi időszakban több felé is komoly sikereket arattunk. P. Szolomayer Zsófia és Lacza Kinga 8. osztályos tanulóink II. helyezést, Szikszai Réka és Krajczár Noémi 7. osztályos tanulóink III. helyezést értek el az Érden megrendezett Egyházmegyei földrajz versenyen. A Jókai Mór Általános Iskola által meghirdetett Városi környezetvédelmi versenyen csapatunk, melynek tagjai Szikszai Réka 7. osztályos, P. Szolomayer Zsófia és Lacza Kinga 8. osztályos tanulók voltak I. helyezést ért el. Piliscsabán az Szintén Egyházmegyei történelem-földrajz versenyen csapatunk III. helyezett lett. Csapattagok: Krajczár Noémi 7. osztályos, P. Szolomayer Zsófia és Gajdácsi Áron 8. osztályos tanulók. Egyházmegyei környezetvédelmi vetélkedőn Varga Bettina 6. osztályos, Kun Eszter 7. osztályos és Fehér Orsolya 8. osztályos tanulók szerepeltek eredményesen.

FÖLD NAPJA

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított el a Föld védelmében. A Föld napja célja, hogy különféle akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ehhez a mozgalomhoz kapcsolódva tartottunk pénteken délután az iskolánkban egy kellemes légkörű és hangulatú vetélkedőt, melyet a felső tagozatosoknak hirdettünk meg. Forgószínpadszerűen 7 különböző állomáson mérték össze ügyességüket, földrajzi és egyéb tudományos ismereteiket a 4-4 főből álló csapatok. Számot kellett adniuk Európa térképén való tájékozottságból, a világhálón való gyors információvadászatból, Tatabánya helytörténeti múltjából és plakáttervezésből is. Természetesen a gyakorlati megmérettetés sem maradt el. Két eseménydús óra végén az eredményhirdetés után közös nagy pizzázással zártuk a napot. Aki itt volt nagyszerűen érezte magát, aki nem, jövőre biztosan kedvet kapott.

1. helyezett : Sárossi Bernát, Császár Mária, Sárai Zoltán, Gajdácsi Áron

PAPÍRGYŰJTÉS

A tanévmásodik felében ismét papírgyűjtésre buzdítottuk diákjainkat. Úgy gondoljuk hasznos, ha környezettudatosságra, a hulladékok szelektív gyűjtésére ösztönözzük őket. Ismét sikeres és jó hangulatú napot tudhatunk magunk mögött. Köszönjük a szülőknek a segítséget, hiszen ekkora mennyiségű papír az ő közreműködésük nélkül nem került volna be az iskolába. A befolyt összegek az osztályok kasszáját gyarapítják.


1. osztály 642 kg 21 kg/fő 4. helyezés

2. osztály 1005 kg 32,4 kg/fő 1. helyezés

3. osztály 835 kg 26,1 kg/fő 3. helyezés

4. osztály 947 kg 29,6 kg/fő 2. helyezés


5. osztály 1280 kg 55,6 kg/fő 1. helyezés

6. osztály 1066 kg 33,4 kg/fő 2. helyezés

7. osztály 925 kg 30,8 kg/fő 3. helyezés

8. osztály 780 kg 28,8 kg/fő 4. helyezés

TERMÉSZETVÉDELMI NAPOK

Az erdők fohásza

Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!
Én vagyok tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon,
én vagyok tornácod barátságos fedele,
melynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől,
és gyümölcsöm oltja szomjadat.
Én vagyok a gerenda, amely házadat tartja,
én vagyok asztalod lapja,
én vagyok az ágy, melyben fekszel,
a deszka, amelyből csónakodat építed.
Én vagyok házad ajtaja, bölcsőd fája, s koporsód fedele.
Vándor ki elmégy mellettem, hallgasd meg kérésem:
Ne bánts!

Hagyomány iskolánkban, hogy a tavasz kezdetén természetvédelmi napot tartunk. Évről-évre más témát választunk a természet csodálatos és hatalmas tárházából. Idén az ERDŐ kapta a főszerepet. Az erdő sokszínűségét igyekeztünk az iskola aulájában megrendezett kiállítással is szemléltetni. Első osztályos diákjaink szép verseivel és közös dalolásával vette kezdetét szerdán reggel a természetvédelmi nap. A két délelőtt folyamán kicsiknek és nagyoknak egyaránt lehetőségük nyílt a témához kapcsolódó előadásokon részt venni.

ÁSVÁNYKIÁLLÍTÁS

Újra megtelt az emeleti aulánk érdekes kövekkel, ásványokkal. Évről-évre visszatérő programunk ez az igen nagy népszerűségnek örvendő kiállítás. Ilyenkor természetesen nemcsak megcsodálni lehet a különlegességeket, hanem vásárolni is. A lányok körében a legkedveltebbek a színes kövekből készített ékszerek, gyűrűk, nyakláncok. A fiúk elsősorban a különleges formájú kristályokat, metszeteket keresték. A látvány mellé tudást is kaptak diákjaink. Délelőttönként osztályainknak lehetősége volt 1-1 érdekes előadást meghallgatni arról, hogyan is keletkeztek, alakultak ki a minket ma körülvevő ásványok, kőzetek sok millió év alatt.

A KÖLTÉSZET NAPJA

Országszerte számos színház, kulturális intézmény tart április 11-én ünnepi rendezvényeket. Sok éve hagyomány már, hogy fiatalon elhunyt költőnk, József Attila születésnapján egy pillanatra a versekre, az irodalomra fordítjuk figyelmünket. Ezt tesszük mi is Bíró Ildikó tanárnő irányításával, aki meghonosította iskolánkban a költészetnapi versmaratont. Ezen a péntek délelőttön is szép számú diák gyűlt össze az emeleti aulában, hogy társaik és tanáraik előtt csakúgy saját kedvtelésükre osztályközösségükkel együtt verseket mondjanak. Valóban egymás szórakoztatására és egy kellemes hangulatban együtt töltött délelőtt reményében, hiszen ezen a rendezvényen nem hirdetünk helyezetteket. Nyertes itt mindenki, aki megtanult egy verset, s az is, aki mások szavalatából újabb ihletet, kedvet merített.

NYITOTT BÍRÓSÁG

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében indított előadássorozatot az iskolákban, „Nyitott Bíróság” címmel. A kezdeményezés mottója: "Attól félsz, amit nem ismersz." A szervezők szerint minél többet tudnak az igazságszolgáltatásról az odafordulók, annál inkább elfogadják és tisztelik döntéseit, annál nagyobb a bizalom a bíróságokban. A hivatal által elindított program keretében a diákok osztályfőnöki órákon kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, az igazságszolgáltatás és a bíró függetlenségéről, a bírósági szervezetrendszerről, a bíróságok igazgatásáról, a perbeli jogokról és kötelezettségekről. Iskolánkban dr. Csorba Zsolt a Törvényszék elnöke tartott előadást a nyolcadikosoknak, melyben az életkori sajátosságoknak megfelelően nagy hangsúlyt fektetett a fiatalkori áldozattá válás, illetve a fiatalkorú bűnözés, az internetes bűncselekmények kérdéseire.