HÚSVÉT

A feltámadást dicsőítő húsvétot hosszú felkészülés előzi meg, testben és lélekben. A negyven napos böjt és a lelki gyakorlatok mellett a környezetünk, a természet megújulása is ebben segít. Szerdán, a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon közös ünnepi szentmisén vettünk részt, megemlékezvén Jézus Krisztus keresztre feszítéséről és kínszenvedéséről. A misét megelőző héten 2 alkalommal lehetőséget biztosítottunk a szentgyónásra. A keresztútjárásra a felsőgallai Kálvárián sok család kísérte el Attila atyát. Az iskolában a húsvéti hagyományokat is felelevenítettük. Magyar órákon szép, népi locsolóverseket olvastunk, technika órán pedig az alsó és felső tagozatos lányok egyaránt nagy örömmel és ügyességgel készítették a hímes tojásokat, s a nagyobbak igyekeztek néhány finom sütemény receptjét is megtanulni, hogy a locsolókat saját készítésű finomsággal is meglephessék.

VÉRADÁS

Ha vért adsz, életet mentesz. Mégpedig 3 életet. Egy véradás alkalmával ugyanis ennyi életmentő segítség érkezik. Évente kétszer, ősszel és tavasszal adunk lehetőséget a véradó munkatársainak, hogy iskolánkba kitelepülve önzetlen segítségre bíztassák embertársainkat. Mi is igyekszünk a magunk részéről hozzájárulni e nemes kezdeményezéshez. Diákjainkat és szüleiket buzdítjuk, minél több ismerősük „beszervezésére”. Most is sikerült 28 önzetlen embert megnyerni e nemes célra. Örömmel láttuk, hogy a régiek mellett új jelentkezők is voltak. Sőt tantestületünk néhány tagja is „megpihent” munka után az iskolánk ebédlőjében felállított ágyakon. A résztvevő önkénteseknek köszönet az önfeláldozásért.

KERESZTÚTJÁRÁS

Már évek óta meglévő hagyomány iskolánkban nagyböjt idején a keresztútjárás. Attila atya idén is várta iskolánk kis és nagy diákjait szüleikkel, tanáraikkal együtt, hogy közösen emlékezzünk meg Jézus keresztre feszítéséről és szenvedéséről. Március utolsó szombatján zord, szeles időben kelt útra lelkes kis csapatunk, hogy a felsőgallai Bódis hegyen felkapaszkodva eljusson a néhány éve felújított kápolnáig. Az erdei úton haladva megálltunk minden egyes stációnál, s felolvastuk a keresztút eseményeit. A kápolnához érve kicsit megpihentünk a tisztáson, s míg a felnőttek beszélgettek, a gyermekek itt is fáradhatatlanul fogócskáztak. A közös együttlét után lelkileg feltöltődve, testileg felfrissülve tértünk vissza otthonainkba.

VISSZAVÁRÓ

Volt növendékeink sorsának nyomon követése lényeges számunkra. Szerencsére ez nem csak a mi részünkről igaz. Elballagott nyolcadikosaink gyakran már augusztusban benéznek volt iskolájukba egy kis beszélgetésre. Örömmel tölt el minket, amikor új életük tapasztalatait, jó és rossz élményeiket elmesélendő hétről – hétre beszaladnak hozzánk. Ezek az alkalmak azonban nem adnak módot hosszabb beszélgetésekre, sok kollégával való találkozásra. Ezért találunk minden évben, márciusban egy olyan péntek estét, amikor egymásra szánjuk az időt, jól kibeszélgetjük magunkat. Csodálatos érzés, hogy egészen „régi” tanítványaink is eljönnek ilyenkor nosztalgiázni.

Jó volt látni benneteket és várunk mindenkit jövőre is!

IDEGENNYELVI VETÉLKEDŐ

Második alkalommal került megrendezésre az egyházmegye intézményei számára idegen nyelvi verseny, melynek a bicskei Szent László Általános Iskola adott otthont. A „VILÁG-HÍD” elnevezésű vetélkedőre 3 fős csapatokkal lehetett nevezni 7. és 8. évfolyamos korcsoportból német és angol nyelven. Előzetes feladatként egy ppt-s bemutatót kellett készítenie minden résztvevőnek. A helyszínen másfél órás izgalmas vetélkedés folyt, melynek során változatos és érdekes feladatok megoldásával kellett bizonyítania mindenkinek nyelvi rátermettségét. Izgalmas, érdekes és tanulságos délutánt tölthettünk együtt. Kíváncsian várjuk a jövő évi megmérettetést, hiszen mindnyájan tudjuk milyen fontos korunkban a jó nyelvtudás.

VITAMINKOSÁR

Az iskolagyümölcs program keretében az őszi-téli hónapokban fogyasztott almák és gyümölcslevek után a tavaszi hónapokban tanítványaink friss zöldségfélékhez juthatnak. A frissesség megőrzése miatt a zöldségek egy része hámozatlanul kerül kiszállításra, így a tisztításban, szeletelésben és tálalásban diákjaink is szerephez jutnak. Örömmel tapasztaltuk, hogy a kóstoltatás pozitív fogadtatásra talált iskolánkban. Kicsik és nagyok egyaránt örömmel ropogtatták a répát, paprikát, retket, uborkát, karalábét és nyers káposztát. Reméljük, ez hozzásegít majd mindenkit a szervezetből tél végére kiürült vitaminok mihamarabbi pótlásához.

MÁSODIK CSENGŐSZÓ

Egy hónappal az első találkozás után ismét vendégül láttuk leendő kisdiákjainkat és szüleiket iskolánkban. Az általános tájékoztató előtt harmadikos tanítványaink kedveskedtek néhány vidám verssel az egybegyűlteknek. Ezt követően az apróságok vidám kézműveskedésre és sportolásra vonultak el a pedagógusokkal, míg szüleik az intézmény vezetőjének tehették fel az előző látogatás benyomásai után felmerült kérdéseiket. Bízunk benne, hogy segíteni tudtunk a nehéz és felelősségteljes döntés meghozatalában mindenkinek.

NYÍLT ÓRÁK

Az októberi alkalom után márciusban ismét lehetőségük nyílt a szülőknek arra, hogy betekintsenek iskolánk egyszerű hétköznapjaiba. Kedden délelőtt az első és második tanítási órára az alsó tagozaton érintett anyukák, apukák, nagyszülők ülhettek be a tantermek hátsó soraiba, míg szerdán ugyan kisebb létszámmal, de a felső tagozaton is akadtak kíváncsi érdeklődők. Legtöbben most is az elsősöknél voltak, hiszen az ő fejlődésük a leglátványosabb az első évben, melynek eredményeit ők még boldogan osztanak meg szüleikkel.

MÁRCIUSI IFJAK

Tavasz az ébredés, az újjászületés, a megújulás, a tettek évszaka. És a reményé. Az volt 1848-ban is. Erre a neves eseményre emlékeztünk iskolai keretek között „lázongó ifjaink”, a hetedikesek segítségével. Rendhagyó módon idézték elénk a nagy nap eseményeit, hangulatát. Műsorukat fotók és zene színesítette. Nemzeti lelkületünk szimbólumai sem hiányozhattak az eseményről. Jó volt végigtekinteni diákjainkon, akik ünnepi öltözékéről nem maradt le a kokárda, március 15-e jelképe. A műsor végén jelképes főhajtással tisztelegtünk elődeink előtt, akik bátorsága, hitvallása, kitartása ma is erőt sugároz felénk.

MEZEI FUTÓVERSENY

Tatabánya Városi Szabadidősport Szövetsége az atlétika sportág népszerűsítésére, felmenő rendszerű diákolimpiai verseny selejtezőjét rendezte meg a Csónakázó-tónál. A különböző korcsoportokban induló diákoknak egy, kettő vagy három kört kellett megtenniük a tó körül nemrégiben elkészült korszerű futópályán. Iskolánkból is szép számmal jelentkeztek a megmérettetésre. Szerencsére az időjárás is kedvező volt, így a fiatalok egy vidám és sportos délutánt tölthettek el együtt. Diákjaink közül Kozák Kristóf 8. osztályos tanuló még egy korosztályos 2. helyezéssel is öregbítette iskolánk hírnevét. Gratulálunk neki!

CSALÁDFA KIÁLLÍTÁS

Iskolánk az idei tanévben is meghirdette a családfakutató versenyt. Az eredeti kutatóprogram szellemi atyja Bencsik János országgyűlési képviselő úr volt, aki az idei kiállítás megnyitón is örömmel vett részt. Beszédében kihangsúlyozta, milyen fontos az ember életében a múltjának, gyökereinek ismerete, s elismeréssel szólt arról, hogy iskolánk felvállalta a verseny és a kiállítás újbóli megrendezését. A pályamunkák komoly kutatásokról és aprólékos precíz munkáról adtak tanúbizonyságot. Sok régi fotót, eredeti dokumentumot állítottunk ki iskolánk emeleti aulájában, melyet a diákok és szüleik által rajzolt családfák egészítettek ki. A sok időt és családi összefogást igénylő feladatot méltóképpen jutalmazhattuk, melyet Bereznai Csaba alpolgármester úrnak, a körzet képviselőjének köszönhetünk. Az általa felajánlott pénzből értékes könyvutalványokat vásároltunk, melyeket a díjazottak a megnyitón vehettek át. A kiállítást diákjaink és a szülők is nagy érdeklődéssel nézegették. Reméljük jövőre még többen kedvet kapnak ehhez a nem kevés időt és kitartást kívánó, de annál izgalmasabb feladathoz, nevezetesen, hogy utánajárjanak annak, kik is ők valójában, hol éltek, mivel foglalkoztak elődeik, közvetlen családtagjaik.