CSENGŐSZÓ

Péntek délután, miután diákjaink hazatértek hétvégi pihenőjükre, újra benépesült iskolánk. A leendő elsősöket és szüleiket hívtuk, vártuk egy kis ismerkedésre, tájékozódásra. Az érkező apróságokat a tanító nénik üdvözölték, majd Turzáné Papp Erika köszöntötte az egybegyűlteket az aulában. Az izgalmak oldása érdekében iskolánk diákjai egy kis ajándékműsorral kedveskedtek leendő társaiknak. Ezután kettévált a vendégsereg. Az apróságok a tanító nénik társaságában indultak el, hogy sportvetélkedőn és kézműves foglalkozáson töltsék hasznosan az időt, míg szüleik az igazgatónő kíséretében bebarangolták az iskola épületét. A felnőttek bekukkantottak a tantermekbe, az iskolai kápolnába, a könyvtárba. S míg a csemeték a padban ülve játékos feladatlap segítségével belekóstolhattak az iskolás létbe, szüleik az előtérben ülve a már évek óta jól bevált vetítéses iskola bemutatót nézték meg és kérdéseiket tehették fel. Gyorsan elröppent a másfél óra. A vidám, de kissé fáradt csöppségeket egy kis süteménnyel és ásványvízzel kínáltuk hazaindulás előtt, s bíztattuk, hogy nézzenek be hozzánk március 20-án is, a 2. Csengőszó rendezvényünkre.

HAMVAZÓSZERDA

A hamvazószerda keresztény ünnep. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez az egyházi szertartás része lett. II. Orbán pápa 1091-ben rendelte el, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon. A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára, az alábbi mondat kíséretében: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel.” Ezt nevezik hamvazásnak, ami a nagyböjt kezdetét jelző szertartás. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert. Iskolánkban minden évben közös szentmisét tartunk ezen a napon. Idén Attila atya mellett Lajos atya segédkezett, hogy a több mint 200 diák, az őket tanító nevelők és a közelben élő idősek, akik szintén részt vettek ezen a szép szertartáson, mindnyájan megkaphassák homlokukra a hamuval rajzolt keresztet.

KERESZTÉNY BATYUS BÁL

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre a farsangi időszakban a keresztény batyus bál. A rendezvény jótékony célt szolgált, mivel bevételét a bál megálmodója, Attila atya, a diákok nyári hittan és cserkész táborainak támogatására szánja. A rendezvény kötetlen légkörét szolgálta a batyus jelleg, miszerint mindenki az otthonról hozott ételt, italt, süteményt fogyasztotta. Fantasztikus választék volt, s az asztaltársaságok körbekínálgatták egymást. A jó hangulatot közös nótázás és tréfás vetélkedő is erősítette. Aki ott volt remekül szórakozott, s a közös „téltemetés”, kiszebáb égetés után már vidáman várja a tavaszt.

FOGHAGYMA PARTY

Az ötödik osztályban a hiányzások igazolása során szóba került az osztályfőnöki órán a betegségek elkerülésének lehetősége. A gyerekek maguk is sok ismerettel rendelkeztek az egészséges életmódról és a népi gyógymódokról. Ekkor került szóba a foghagyma, mint neves magyar élelmiszer és népi gyógymód. Szó-szót követett és hamar megfogalmazódott egy közös uzsonna gondolata. Az ötletet cselekedet követte, így csütörtökön délután a házi feladat elkészítése után hamar abrosz került a tanári asztalra, pirultak a kenyerek, illatozott a foghagyma és a lilahagyma. Az ínyencebbek még kacsazsírral is megkenték kenyerüket. Ilyen finomat otthon nem lehet enni, mondták többen is.

FIÚ-LÁNY FELSŐS VETÉLKEDŐ

Remek hangulatú vetélkedő részesei lehettünk szerdán délután. Fiúk, lányok népes tábora vette birtokába 2 órakor a tornatermet, hogy másfél órán át összemérjék szervezőkészségüket, ügyességüket, egyéb ismereteiket. A vidám feladatok között volt székfoglalós, vödrös pukkasztó, páros szlalom és még sok más. Nagyon szoros, fej-fej melletti küzdelemben a döntőben, a már hagyományosnak számító kártyafújásban a fiúk bizonyultak jobbnak. Így idén is a fiúk győzedelmeskedtek, de jövőre visszavágót ígérnek a lányok. Úgy legyen! Köszönet az ötletgazdának, Muhárné Jurbán Éva tanárnőnek.

KORCSOLYÁZÁS

Felsős osztályaink a téli időszakban a testnevelés óráikat nem kizárólag az iskolában töltik. Élve a lehetőséggel, hogy városunkban is üzemel egy műjégpálya, a januári-februári időszakban több alkalommal korcsolyára cserélték tornacipőiket. Ezek a délelőttök vidám hangulatban, a szabadban töltött sok mozgással teltek. Örülünk, hogy van lehetőségünk a téli sportokkal is megismertetnünk diákjainkat.

FELSŐS FARSANG

Retro stílus. E jelszó jegyében zajlott idén a felsős farsang. Tanárok és diákok egyaránt ilyen ruhába igyekeztek bújni ezen az estén. Pöttyös ruha, pörgős szoknya, hajzselé, tupír, s minden más kellék része volt a bulinak. Persze a jelmezek sem maradtak el, farsangról lévén szó. Minden évfolyam képviseltette magát csoportosan. Az ötödikesek „újszülöttnek” öltöztek, „szüleik” nem győzték őket vigasztalni, etetni. A hatodikosok jelmezükkel is sokféle arcukat, sokszínűségüket mutatták meg nekünk. A hetedikések sakktábla produkciója és élő bábfigurái komoly előkészületeket igényeltek. Na és nem maradtak ki a bolondozásból legfelsőbb évfolyamunk diákjai sem. Azért akadtak bátor egyéni jelmezesek is. A jó hangulatú este nagy részét természetesen a zene és a tánc töltötte ki. S mivel a tombolahúzás sem maradt el, remélhetőleg mindenki elégedetten, apró ajándékokkal gazdagodva térhetett haza.

A jelmezes felvonulás eredményei:

1. helyezett Babák 5. osztály
2. helyezett Sakkfigurák 7. osztály
3-4. helyezett megosztva 6-8. osztály

OVISOK LÁTOGATÁSA

Nagy izgalomban teltek a hét közepén napjaink, különösen a negyedik osztályosok számára. Kedden, szerdán és csütörtökön 10 órától betekinthettek iskolai életünkbe azok az apróságok, akik szeptembertől már iskolásnak vallhatják magukat, talán éppen „szentmargitosnak”. A leendő tanító nénik, Pohobics Gáborné Enikő néni és Némethné Nánási Erika segítségével kipróbálhatták milyen érzés kisdiáknak lenni. Ittlétük alatt a negyedik osztályosok, mint az alsó tagozat „öregdiákjai” segítették őket. Az izgatott és kíváncsi pindurkákat ezekre az órákra az óvó nénik kísérték el, de várunk vissza mindenkit a szülőkkel együtt a februári és márciusi Csengőszó rendezvényeinkre. Találkozzunk február 27-én, pénteken 16 órakor!