ALSÓS FARSANG

Az alsós farsangi bálon közel száz látványos és ötletes jelmezbe öltöztetett gyermek felvonulásában gyönyörködhetett a tornateremben összegyűlt népes szülői, rokoni sereg. A sok egyéni ötlet mellett, néhány remek csoportos beöltözést is láthattunk. Nehéz volt a zsűri dolga. Míg ők visszavonultan tanakodtak mi a mulatozást vidám táncházzal folytattuk. 1 órán át roptuk a táncot, s közben, aki megéhezett, megszomjazott a büfében ízletes szendvicsekből, süteményekből választhatott. Lelkes anyukák segédkeztek órákon át a bál előtt és alatt a „bőségasztal” létrehozásában és a kiszolgálásban. Ezúton is köszönjük nekik. S természetesen nem maradhatott el a nap végén a tombolasorsolás sem. A sok ugrálás után jól esett az apróbb és nagyobb talpaknak egyaránt megpihenni a padlón, s izgatottan várni a szerencsét, mely bizony sokakhoz bekopogtatott. Záróra előtt került sor a jelmezesek eredményhirdetésére és a bál szívkirálynőjének és királyának kihirdetésére, melyet idén Szikszai Hanna és Szedresi Péter nyert el.

ÓVODAI SZÜLŐI ÉRTEKEZLET

Bár naptár szerint még csak az idei tanév félévénél járunk, nálunk már megkezdődtek az előkészületek a következő tanévre. Természetesen minden új iskolai évben a legapróbbakra jut a legtöbb figyelem. Így vagyunk ezzel most is, s már izgatottan várjuk kik fognak minket választani. Hogy ebben az igazán nehéz döntésben segítsük a szülőket, elmentünk a Szent Erzsébet Óvodába egy bemutatkozó szülői értekezletre. Diákjaink saját szavaikkal meséltek arról milyen is „szentmargitosnak” lenni. S hogy kedvet csináljunk a személyes látogatáshoz egy rövid képes iskolabarangolással is kedveskedtünk. Nagy örömünkre sok érdeklődő szülő volt jelen, megtöltve az ovi tornaszobáját. Reméljük, sokukkal találkozunk majd az iskolai nyílt órákon és a beiratkozáskor is.

EREDMÉNYHIRDETÉS

A Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott ünnepi megemlékezés alkalmat adott az elmúlt időszak versenyeredményeinek a közösség elé tárására is. Az eredményhirdetés néven ismertté vált esemény során gratuláltunk mindazoknak, akik a szeptembertől decemberig terjedő időszakban olyan versenyeredményt értek el, mely városi, egyházmegyei szinten öregbítette iskolánk hírnevét. Szerencsére oly sokan vannak, hogy évről-évre egyre hosszabb időbe telik felsorolni a neveket, s a közös fénykép is igen „zsúfolt” már.

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

Január 22. a Himnusz születésnapja. 1823-ban, 192 éve ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti imádságunk megírását. Néhány éve ezt a napot a Magyar Kultúra Napjaként ünnepeljük országszerte. Iskolánkban sem feledkeztünk meg a méltó megemlékezésről. Bíró Ildikó tanárnő Kölcseyre és a magyar nyelv szépségeire igyekezett ráirányítani figyelmünket. Almer Zsófia előadásában egy zongoradarabot és egy elbeszélést hallgathattunk meg. Fehér Orsolya, Stein Anna és Harsányi Fanni furulyajátékukkal színesítették a műsort. A népi kultúra nagy érték iskolánkban, örömünkre szolgál, hogy sok tanítványunk a szabadidejében is hobbiként műveli a népi táncot vagy népdaléneklést. Ők egy szép dalcsokorral örvendeztettek meg minket. Idén is igyekeztünk megmutatni diákjaiknak, hogy milyen sok mindent takar a kultúra fogalma, s mennyi szeletébe kóstolhatnak bele intézményünk falai közt.

SZENT MARGIT NAPI VETÉLKEDŐ

Évek óta szokás, hogy január közepén iskolánk névadójáról elnevezett történelem vetélkedőn mérik össze tudásukat a felső tagozatosok. Nagy örömünkre 6 csapat nevezett a háziversenyre. A 4 fős csapatokban minden évfolyamnak (5-8.) kellett képviseltetnie magát. Ez az ötletes versenykiírás eredményezte a diákok közötti aktív és lelkes előzetes szervezkedést, hiszen mindenki a legjobb összetételű csapat létrehozásában volt érdekelt. Sajnos idén a másnapi középiskolai írásbeli felvételik miatti hiányzások kissé felülírták elképzeléseinket, így néhány csapat „beugró” játékosokkal volt kénytelen pótolni az otthon izgulókat. A délután a nehézségek ellenére remekül sikerült, mindenki kitűnően érezte magát. A verseny után jó hangulatú pizzázással zártuk a napot. A győztes csapat tagjai:
  1. hely : Vasas Gergő, Zimányi Bence, Vadas Milán, Kovács Győző
  2. hely : Stein Anna, Benő Liliána, Krajczár Noémi, Sárossi Bíborka
  3. hely : Harsányi Fanni, Harsányi Levente, Pauli Krisztina, Szikszai Réka

SZENT MARGIT ÜNNEPE

A pénteki napot ünnepi szentmisével kezdtük. Attila atya példabeszédében kiemelte a tisztaság, az önfeláldozás és önzetlenség fontosságát, s felidézte Margit rövid életének főbb állomásait. Margit Dalmáciában született, Klissza városában. Anyja a bizánci Laszkarisz Mária, atyja IV. Béla magyar király, aki szent Erzsébet fiútestvére volt. Szüleinek még megszületése előtt el kellett menekülniük az országból a tatárok elől, így megfogadták, hogy leendő gyermeküket, Margitot Istennek ajándékozzák, ha segítségükre lesz az ellenséggel szemben. Béla és Mária nem vonakodott fogadalmát teljesíteni, s amikor Margit 3 éves lett, átadták a domonkos nővéreknek Veszprémben. Atyja később a Nyulak szigetén, a mai Margit szigeten kolostort építtetett számára. Egész életét a vezeklésnek szentelte. 1254-ben, huszonnyolc éves korában halt meg. Halála után közel 700 évvel, 1943-ban szentté avatták. Legendás életének jelképévé vált a liliom. Az ötödik osztályosok hittan órákon felkészültek egy szent Margit életét bemutató misztérium játékkal. Az általuk előadott képekkel, zenével színesített mű, még közelebb hozta tanulóinkhoz iskolánk névadóját.

KIÁLLÍTÁS SZENT MARGIT ÉLETÉRŐL

Szent Margitra emlékezve telt január második hete nálunk. Ebből az alkalomból alsó tagozatosaink Árpád-házi uralkodónk, IV. Béla király leányára való megemlékezésül egy szép és tartalmas kiállítással készültek. Sok tanítási és szabadidős órát áldoztak a szent életű királylányról szóló legendák meghallgatására, olvasására. Ezen élményeik ihlették őket rajzos és kézműves munkáik elkészítésére, melyből az iskolai aulában állítottunk össze tárlatot. Ügyes kezek Szent Margit szimbólumát, a liliomot hajtogatták meg papírból. A szép rajzok és gyöngybetűs írások segítségével lehetőségünk nyílik a királylány imádságos életébe bepillantanunk. A kiállítás élettel töltötte meg aulánkat, hiszen a gyerekek szívesen töltik itt a szüneteiket.