ERKEL SZÍNHÁZ

Iskolánkból évek óta rendszeresen járunk a tatabányai Jászai Mari Színház bérletes előadásaira. Az idei tanévtől lehetőség volt az alsós tanulóinknak a hat év után újra nyíló Erkel Színházba is bérletet vásárolni. Elsőként Kacsóh Pongrác: János Vitézét tekintettük meg, amely daljáték volt három részben. A gyerekeknek nagyon tetszett, mert látványos és különleges volt . A dalok szövegét lehetett olvasni a kívetítőn, ez is újdonság volt tanulóink számára. Még két előadás lesz :

Wolfgang Amedeus Mozart-Laskfi János: Parázsfuvolácska január 25-én

Tallér Zsófia: Leander és Lenszírom gyermekopera április 19-én

Reméljük, hogy szép élményekben lesz részük a gyerekeknek.

NEVELŐTESTÜLETI KARÁCSONY

A téli szünet előtti utolsó nap ünnepi hangulatban telt iskolánkban, kicsit elcsendesedtünk külsőleg és belsőleg egyaránt. Az ünnepi szentmise és a pásztorjáték után, mi nevelők is ünnepre gyűltünk. Miután kiürült az iskola, a pedagógusok is megpihentek egy kicsit. Jól esett a decemberi kapkodás után egymás mellé ülve beszélgetni, énekelni. A gyerekekhez hasonlóan magunk is húzunk neveket december elején, csakhogy mi nem „mikuláskor”, hanem az év utolsó munkanapján lepjük meg egymást apró ajándékokkal. Hagyomány, hogy a megajándékozott a róla szóló versből ismerjen magára, így hát ilyenkor mindnyájan rímeket faragunk több-kevesebb sikerrel. A kora esti órákban végül mi is hazatértünk családjainkhoz, hogy szeretteink körében töltsük a szent ünnepet.

ISKOLAI KARÁCSONY

A téli szünet előtti utolsó nap ünnepi hangulatban telt iskolánkban. Diákjaink fehér blúzba, ingbe öltözve érkeztek, hogy ezzel is megtiszteljék egymást és a közelgő ünnepet. Végre kicsit elcsendesedhettünk külsőleg és belsőleg is egyaránt. A reggeli órákban lehetőség nyílt Attila atyánál és Lajos atyánál a szentgyónásra, majd a kápolnában összegyűlve ünnepi szentmisével folytattuk a napot. A közös imádság után, áhítattal néztük és hallgattuk iskolatársaink pásztorjátékát. Immáron több éves hagyomány, hogy erre mindig a negyedik évfolyamos diákok készülnek. Szép és megható volt az előadásuk, mellyel megajándékoztak minket. A délelőttöt karácsonyi dalok közös éneklésével zártuk. Idén is az ilyenkor szokásos énekórákon begyakorolt karácsonyi dallamok töltötték meg a kápolnát, s úgy belefeledkeztünk mindenbe, hogy észre sem vettük mennyire elszállt az idő, s a kisebbekért megjöttek a szüleik. Reméljük az otthoni ünneplések is hasonlóan meghitt és békés légkörben telnek majd diákjainknak.

KÖZÖS IMA A GYERMEKEKÉRT

Karácsony előtt a munkahelyi nagy rohanásban egy estére lelassítunk. Az óvoda és az iskola nevelői és dolgozói összegyűlnek egy közös szentmisére, melyen együtt imádkozunk diákjainkért és családjaikért. Egyik évben az óvodai dolgozói hívnak minket vendégségbe egy adventi estén, másik évben mi viszonozzuk a vendéglátást. Idén a Szent Margiton volt a sor, így szerda este, amikor már minden gyermeket hazavittek összegyűltünk az iskolai kápolnában. Attila atya gondolataiból újabb erőt meríthettünk az előttünk álló feladatok elvégzéséhez. A mise utáni közös vacsorán lehetőség nyílt egy kis kötetlen beszélgetésre az óvó nénik és a tanítók között. A terített fehér asztal élményét a táncterembe varázsolt alkalmi „éttermünk” szolgáltatta.

BETLEHEM PÁLYÁZAT A NÉPRAJZI MÚZEUMBAN

Tavaly azzal a céllal hírdettük meg iskolánkben az I. Betlehemkészítő pályázatunkat, hogy segítse a Jézus születésének ünnepére való méltó felkészülést a családokban és az iskolai közösségünkben. Nagy számmal érkeztek egyéni és csoportos különböző technikával készült pályamunkák. Látszott az alkotásokon, hogy örömmel készültek. Idén novemberben egy olyan csuhébetlehemmel pályáztunk A MAGYAR KÉZMŰVESSÉGÉRT ALAPÍTVÁNY által meghírdett 21. Betlehemi jászol kiállításra, amely a tavalyi betlehemkészítő kiállításunkon a 3-4. évfolyamon első díjat nyerte. Nagy öröm volt, hogy a Néprajzi Múzemban rendezett kiállításon a beküldött betlehemünk kiállításra került és díjazott lett. A Betlehemi képeskönyvbe - 2014, abba csodálatosan szép fotóalbumba, amelyet A Magyar Kézművességért Alapítvány készített, iskolánk tanulóinak munkája is szerepel “Menjünk mi is Betlehembe” címmel. Külön megtiszteltetés, hogy dec. 17-én városunk polgármestere az adventi téren személyesen köszöntötte és megajándékozta a résztvevő alkotókat, a tanulókat, a csoport vezetőjét, Galambosné Hetzman Dórát, szülőt és az iskola pedagógusát, Maschek Editet, aki összefogta a közös munkát. Reméljük, tanulóink a kulturális értékeket ápoló, a népi hagyományokat szerető felnőttek lesznek.

OSZTÁLYOK KARÁCSONYA

„Úgy éreztem, mintha az én kicsi karácsonyfámtól egyszeriben megenyhült volna az élet szigorú arca, s a reménység meg a jövendő beléptek ünnepelni hozzám a szobába.” (WassAlbert)

Szerte a világon sokféleképpen köszöntik advent időszakában a karácsony közeledtét. Mi hagyományosan a családoknak szánt karácsonyi műsorokkal várjuk az ünnepet. Az osztályok már hetekkel ezelőtt elkezdték készíteni az apró ajándékokat, tanulni a verseket, gyakorolni a hangszeres darabokat. A szülőkkel, nagyszülőkkel közösen eltöltött este megérintett mindnyájunkat, közelebb hozta hozzánk az ünnepet, s bízunk benne, hogy a szeretet érzése megmaradt mindenkiben az otthoni ünneplésre is.

ADVENTI UDVAR SZÉKESFEHÉRVÁRON

Székesfehérváron a Püspöki palota udvarán és az előtte lévő téren minden év decemberében adventi vásárt tartanak. Csodálatos díszben pompázik ilyenkor minden, s a kirakodóvásárban szebbnél-szebb kézműves terméket találhatunk. Persze a forró ételek és italok, karácsonyi finomságok sem hiányoznak a kínálatból. Az alkalmi színpadon pedig hétvégenként az egyházmegye intézményeinek betlehemes műsorai kerülnek színre. Iskolánk színjátszó csoportja is fellép minden évben. Bíró Ildikó tanárnővel már hetekkel előtte izgatottan próbáltak kicsik és nagyok egyaránt. A műsor után természetesen a szereplőknek maradt idejük arra, hogy a karácsonyi forgatagban egy rövid időre elvegyüljenek, s ki-ki beszerezze az esetlegesen még hiányzó karácsonyi meglepetést a családtagjai számára.

LÁTOGATÁS A SZENT GYÖRGY OTTHONBAN

A tarjáni Szent György Otthonba vittünk advent idején egy kis ajándékot. Itt halmozottan fogyatékos gyerekek és fiatalok élnek. Diákjaink már évek óta számukra gyűjtenek Szent Erzsébet hetében. Az idei évben összegyűlt 58000 forintos pénzadományunkkal hozzá tudtunk járulni az otthon lakói által régóta vágyott szintetizátor megvásárlásához. Ajándékot azonban más módon is vittünk. Énekkarosaink szép karácsonyi dalokkal örvendeztették meg a fiatalokat és gondozóikat.

BETLEHEMKÉSZÍTŐ PÁLYÁZAT

December elején betlehemkészítő pályázatot hirdetett iskolánk diákok és családok számára. Magunk sem gondoltuk, hogy ilyen sokan fognak össze és a karácsonyi készülődés közepette nem kevés munkaórát szánnak a művek elkészítésére. Nagyon sok szép és különleges pályamű érkezett be, melyekből iskolánk aulájában rendeztünk be egy kiállítást. A számtalan remek alkotást azonban értékelni is kellett. Bizony nehéz dolga volt a zsűrinek. Koza-Kovács Zsófia gyesen lévő kolléganőnk és Attila atya sok tanakodás után több kategóriában hirdetett helyezetteket. Az ünnepélyes díjkiosztón a szülők közül is részt vettek sokan. A legkülönlegesebbnek ítélt alkotásról készült fotó lett idén az iskolai karácsonyi üdvözlőlap címlapja.

ADVENTI VÁSÁR BUDAPESTEN

December 10-én a hetedik és a nyolcadik osztályból egy kis, lelkes csapat Budapestre látogatott. Kirándulásunk első állomása a Szent István Bazilika volt, ahol megnéztük a Szent Jobb kápolnában lévő ereklyét, majd a Bazilika előtt álló vásárt. Nagyon látványos volt az ideiglenesen felállított műanyag ,,jégpálya”. Ezután átsétáltunk a Vörösmarty térre, ahol megtekintettük a díszkivilágítást és körbesétáltunk a kézműves vásáron. Kirándulásunk végén, a Váci utcán sétálva megcsodáltuk a karácsonyi kivilágításban pompázó várost.

SZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ PERBETÉN

Reggel fél 8 körül indultunk autókkal Perbetére. Az út kb. 1 órás volt. Vendéglátóink finom reggelivel vártak minket. A délelőtt folyamán több előadást is megnézhettünk, melyek mind az első világháborúhoz kapcsolódtak, mivel idén ez volt a megadott téma. A mi társulatunk zenés-verses összeállítással készült erre az alkalomra. A lelkes közönség előtt izgatottan adtuk elő a produkciónkat. Amíg a zsűri visszavonult tanakodni, mi kézműves foglalkozáson tölthettük el a szabadidőnket. Az értékelésre azonban nem kellett sokat várnunk. Büszkék voltunk az elismerésért, de külön örültünk annak, hogy elmondták azt is, miben lehetne még javítani a további próbák során. Nagyon tartalmas és szép napot tudhattunk magunk mögött. Hazafelé arról beszélgettünk, hogy milyen jó érzés volt a határon túli magyar emberekkel együtt lenni és apró ajándékokkal kedveskedni nekik.