ADVENT BÉCSBEN

Iskolánkból egy 44 fős csapattal keltünk útra advent első hétvégéjén, hogy egyrészt gyönyörködjünk az osztrák főváros oly híres karácsonyi díszeiben, másfelől a német nyelvterületen kicsit hasznosítsuk a tanórákon megszerzett tudást. Reggel 7-kor indultunk, s egy rövid pihenőt tartva fél 11-kor már Bécsben voltunk. Programunkat autóbuszos városnézéssel kezdtük. Gyalogos városnézés keretében ismerkedtünk meg Bécs néhány fontosabb látnivalójával, mint például a Hofburggal, de megnéztük a Stepansdomot és Hundertwasser híres házát is. A vásári forgatag előtt még betértünk a Természettudományi múzeumba, ahol elámultunk a gazdag gyűjteményeken. A délutánt a Rathausplatzon lévő karácsonyi vásárban töltöttük, ahol természetesen nem maradt el a puncskóstolás, a Wiener Würtchen ízlelése vagy a Bratwust mit Senf falatozása sem. Hazaindulásunkat sötétedés utánra időzítettük, hogy az esti díszkivilágításban is gyönyörködhessünk. Útközben, hogy az idő jobban teljen, no meg, hogy az ország történelmébe ily módon is beletekintést nyerjünk egy Sissiről szóló filmet néztünk meg. Fáradtan, de élményekkel telve értünk vissza Tatabányára este 8 órára. Remek kis csapat verődött össze, akik már most elhatározták, hogy ezt a túrát jövőre megismételjük. Magam részéről pedig annak örültem leginkább, hogy láttam és hallottam, amint kis tanítványaim a megszerzett iskolai tudásukat igyekeztek az idegen nyelvi környezetben alkalmazni és hasznosítani.

VÁROSI TÖRTÉNELEM VERSENY

Hagyományosan András napjához legközelebb eső pénteken, november 28-án tartottuk meg ebben a tanévben is a városi iskoláknak meghirdetett történelem versenyünket. Idén a témát a magyar szentek adták. Szent István, Szent Borbála, Szent Gellért és még néhány ismertebb szent életéből készültek fel alaposan a versenyzők. A 7 fordulóból álló vetélkedés során sokoldalú tudásról kellett számot adniuk, melyhez a változatos feladatokat Bagó Attila tanár úr állította össze. A két órás komoly munka után az eredményekre várva süteménnyel és teával kínáltuk megfáradt vendégeinket.

AZ ERDŐK NAPJA

Ősszel csalogat a táj, a színes falevelek egy-egy erdei sétára. A fák között barangolva sok ismeretet gyűjthetünk a természetről, a növényekről, az állatokról. Erről tartott vetítéssel egybekapcsolt előadást alsós tanítványainknak az erdészet egyik munkatársa. A gyerekek a környezetismeret órákon elsajátított ismereteket most szakember segítségével rendszerezhették és játékosan tovább bővíthették.

ISMERKEDÉS A TÁJFUTÁSSAL

Iskolánk tornaterme már sokféle rendezvénynek adott helyet, de a tájfutás kipróbálása most szerepelt először a lehetőségek között. Egy délelőttre különböző tornaeszközök segítségével izgalmas pályát alakítottak ki a sportágat népszerűsíteni kívánó sportemberek. A gyerekek lelkesen próbálták ki a kijelölt utat és próbálták teljesíteni a nem is annyira egyszerű feladatot. Reméljük sokak érdeklődését sikerült felkelteni a szervezőknek és többen is kipróbálják ezt a testet és elmét is edző sportot.

Budapesti kirándulás

Iskolánkból 35 gyerek és 12 felnőtt tartalmas, szép napot töltött Budapesten. 11 órától a Rózsák terén lévő Szent Erzsébet templomban szentmisén vettünk részt. Külön öröm volt számunkra, hogy Szent Erzsébet tiszteletére szentelt templomban lehettünk, hiszen előző héten ismerkedtünk meg Szent Erzsébet életével. Azután a Közlekedési Múzeumba mentünk, ahol a vonatok, autók mellett a légi és a vízi közlekedéssel is megismerkedtünk. A múzeumlátogatás után egy kis időt játszótérren töltöttünk, azután a Művészetek Palotájában a Vukot tekintettük meg a Nemzeti Táncszínház és a Fodor Sándor Társulata előadásában. Elkápráztatott bennünket a zene, a tánc, a különleges díszlet együttese. Reméljük, hogy felnőtt és gyerek egyaránt jól érezte magát ezen a napon.

GYŰJTÉS ÉS ADOMÁNYOZÁS

Erzsébet napot megelőző héten hagyomány iskolánkban, hogy diákjaink figyelmét még jobban ráirányítjuk az elesettekre, a segítségre szorulókra. Ilyenkor a szentmiséken, a hittanórákon, az osztályfőnöki órák beszélgetéseiben előkerül Szent Erzsébet élete, példamutatása, s a mai kor emberének szóló üzenete. Az ő önzetlensége, lemondása minket is arra késztet, hogy vegyük észre a környezetünkben élő mindennapi gondokkal küszködő embertársainkat. Éppen ezért minden évben kérjük a szülőket, hogy lehetőségeikhez mérten küldjenek tartós élelmiszereket, melyeket a város Kríziskamrájának ajánlunk fel. Idén is nagy mennyiségű olaj, liszt, cukor, tészta, bébiétel gyűlt össze, melyet ezúton is köszönünk. Diákjainktól pedig egy csomag chips, egy tábla csokoládé, egy hamburger megvásárlásának lemondását kérjük, s az így megmaradó 200 forint felajánlását egy nemes célra, a fogyatékkal élő gyermekek számára való játékvásárlásra. Örömmel tapasztaltuk, hogy szinte minden diákunk megértette és fontosnak tartotta ezt az önfeláldozást, s idén még több pénz gyűlt össze, mint tavaly.

SZENT ERZSÉBET ÜNNEPE

Szent Erzsébetre emlékezve telt november harmadik hete nálunk. A szerdai napot ünnepi szentmisével kezdtük. Attila atya példabeszédében kiemelte a szeretet és megértés, az önfeláldozás és önzetlenség fontosságát, s röviden felidézte Erzsébet rövid életének főbb állomásait. Erzsébet Magyarországon született, Sárospatakon. Atyja II. András magyar király, anyja merániai Gertrúd volt, aki a Bánk bán című opera egyik fő alakja. Erzsébetet már négy éves korában eljegyezték Türingia leendő grófjával. Lajos szülei, Hermann gróf és Zsófia grófnő nagy gonddal nevelgette a még gyermekként a wartburgi várba érkező kis királylányt. Lajossal kötött házasságából 3 gyermeke született. Egész életét a szegények és elesettek megsegítésének szentelte. 1231 novemberében megbetegedett, majd röviddel ezután meghalt. Marburgban temették el, s már négy évvel halála után, 1235-ben szentté avatták. Legendás életének jelképévé vált a rózsa, melyet a nyolcadikosok által előadott Erzsébet oratóriumban is láthattunk. Hagyomány szerint iskolánk végzősei elevenítik meg diáktársaik előtt a szentté avatott magyar királylány életét. Az előadás után minden tanulónk kap egy Erzsébet cipócskát, olyan kis kenyérkét, melyet a jóságos királylány a kötényéből az éhező szegényeknek osztogatott.

RENDHAGYÓ ÉNEK-ZENE ÓRA

November 13–án, a Magyar Nyelv napján rendhagyó ének órára gyűltek össze diákjaink a tornateremben. A gondolat több mint egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennünk, amikor intézményünk jubileumi 20. évét ünnepeltük. Ekkor hívtuk meg a Muzsikás együttest mintegy születésnapi ajándéknak szánva iskolánk közösségének. Sajnos akkor már nem „fértünk bele” az előjegyzési naptárukba, de nem felejtkeztek meg rólunk, s egy fantasztikus zenei élménnyel gazdagodhattunk közreműködésükkel. A velünk töltött egy órában zenéltek, különleges hangszerekkel ismertettek meg minket, sőt dalra fakasztották még a felső tagozatos nagy diákokat is. Műsoruk címe, mellyel az országot járják: MOLra hangolva. Ez utalás egy felől a zenei nyelvre, másrészt zenei hitvallásuk támogatójára, hogy segítségével és anyagi támogatásával, minél több helyre el tudják juttatni az igényes népzenét. Mi is kedveskedtünk a vendégeknek, népi énekes diákjaink egy felvidéki népdalcsokrot nyújtottak át nekik. Útjuk a bicskei tagintézményünkbe a Szent László Iskolába vezetett, ahol megtartották a nap második énekóráját is, az ottani diákok nagy örömére.

NYELVI DÉLUTÁN

Negyedik alkalommal szerveztük meg nyelvi délután programunkat. Iskolánkban 3. osztálytól kezdődően tanulhatnak a gyermekek idegen nyelvet. Az angol és a német nyelvek közül választhatnak ők és szüleik, melyeket aztán kiscsoportos oktatás keretein belül sajátíthatnak el. Az órákon természetesen a nyelv oktatására fordítunk elsődlegesen gondot, ezért kerestünk alkalmat arra, hogy a nyelvekhez kapcsolódó más ismeretekre is felhívhassuk diákjaink figyelmét. Tréfás, játékos vetélkedőt szerveztünk az érdeklődőknek, ahol képkirakással, a nyelvhez kapcsolódó híres emberek, nevezetességek, irodalmi alkotások totóba rejtett megfejtésével mérhették meg magukat a 4 fős vegyes életkorú csapatok, melyeknek minden esetben 2 angolos és 2 németes tagja volt. A humor is jelen volt a délutánban, amikor egyszerű angol és német mesét kellett felolvasniuk természetesen az ellenkező nyelvet tanuló diákoknak. Mindkét nyelv egyformán nehéznek bizonyult, megküzdöttek a csapattársak a néhány megértett kifejezésért. Kitűnő hangulatban, sok új élménnyel és ismerettel gazdagodva telt el ez a délután is.

OVIS SPORTVETÉLKEDŐ

Novemberben szokatlanul sok aprótalpú csemete népesítette be iskolánk tornatermét. Több éves hagyomány nálunk, hogy az ősz folyamán egy vidám sportvetélkedőn látjuk vendégül 3 óvoda iskolába készülő apróságait. Kb. 150 izgatott gyermek és kísérőik jöttek el hozzánk az Alsógallai, a Micimackó és a Szent Erzsébet óvodákból, hogy összemérjék ügyességüket, gyorsaságukat. A bemelegítő közös torna után felálltak a csapatok a terem két oldalán egymással szemben és elkezdődött a közel egy órás vetélkedés az érmekért és a kupáért, de elsősorban természetesen a mozgás öröméért. A feladatok között szerepelt labdaváltó, babzsákcipelő, padon kúszó, karikákban szökdelő versenyszám is. Mindenki nagyon komolyan vette a dolgát, s bizony a versenybíráknak nem volt egyszerű dolguk, hiszen gyakran fej-fej mellett futottak be a csapatkapitányok. E felelősségteljes feladatra Dallosné Martin Csilla a Micimackó Óvoda vezetője és Füsti Edina atléta, olimpikon vállalkozott. Az öt versenyszám végén kissé fáradtan, de rendkívül izgatottan várták a gyerekek és a felnőttek egyaránt a végeredményt. Ezen a délelőttön a Szent Erzsébet ovisok vihették haza a kupát és a szépen csillogó aranyérmeket. Természetesen senki nem ment haza üres kézzel, hiszen a dobogóról lemaradt picurkáknak is került 1-1 emlékérem a nyakukba, és Sport szelet is mindenkinek jutott, a jól végzett munka jutalmaként. Öröm volt látni a csillogó szemeket és kipirult pofikat. Bízunk benne, hogy a mozgás öröme és szeretete egész életükben kiemelt fontosságú lesz majd.

VÉRADÁS

Ha vért adsz, életet mentesz. Mégpedig 3 életet. Egy véradás alkalmával ugyanis ennyi életmentő segítség érkezik. Ezért érzi fontosnak az iskola és vezetése, hogy több alkalommal is helyszínt biztosítson ilyen karitatív tevékenységnek. Évente kétszer, ősszel és tavasszal adunk lehetőséget a véradó munkatársainak, hogy iskolánkba kitelepülve önzetlen segítségre bíztassák embertársainkat. Mi is igyekszünk a magunk részéről hozzájárulni e nemes kezdeményezéshez. Diákjainkat és szüleiket buzdítjuk, minél több ismerősük „beszervezésére”. Most is sikerült 28 önzetlen embert megnyerni e nemes célra. Örömmel láttuk, hogy a régiek mellett új jelentkezők is voltak. Sőt tantestületünk néhány tagja is „megpihent” munka után az iskolánk ebédlőjében felállított ágyakon. A résztvevő önkénteseknek köszönet az önfeláldozásért.

További cikkeink...

  1. ATTILA ATYA
  2. KÉZIS LÁNYOK