ŐSZI OSZTÁLYTÚRÁK

Iskolánkban már több éves hagyomány, hogy a tanévkezdést követően egy szombat reggel felkerekednek a diákok osztályfőnökeikkel, a kisebbek esetén a szülőkkel együtt és néhány kellemes órát együtt töltenek valahol a szabadban. Jó alkalom ez a kötetlen beszélgetésekre, a viccelődésre, a szabadban való sétákra és közös játékokra is. Alsó tagozatosaink közül voltak, akik a Turulnál jártak, jó kis gyalogtúra keretében, míg mások a Csónakázó- tónál vagy a Máltai játszótéren tombolták ki magukat. Felsőben az ötödikesek Vértesszőlősön a golyógurításban igyekeztek karizmaikat megerősíteni, a 6. évfolyam diákjai pedig a Gyémánt Fürdőben kapcsolódtak ki, míg a nyolcadikosok messzire túráztak, hiszen ők Zánkán töltöttek néhány feledhetetlen napot.

DÖK GYŰLÉS

DÖK, 3 betű, jelentése diákönkormányzat. Tanulóink képviselői, évfolyamonként 3 fő hétfőn délután ült össze a 2014/2015-ös tanév első megbeszélésére. Az iskola egész éves, diákokat érintő programjairól nyilvánítottak véleményt, javaslatokat tettek, kérdéseikre kaptak választ. Bemutatkozásuk és „programbeszédük” után titkos szavazással választották meg maguk közül az idei tanév DÖK elnökét és helyettesét, Bereznai Csenge 7. osztályos és Fazekas Sándor 8. osztályos tanulókat. Ők képviselik majd iskolánk tanulói közösségét október 14-én a megyei diákönkormányzati találkozón.

FIÚ KÉZILABDA

Iskolánkban élénk sportélet folyik. Diákjaink sok lehetőség közül választhatnak a délutáni szabadidő hasznos eltöltésére. Kínálunk tömegsportot, foci- és röplabdaedzéseket, de a kézilabda iránt érdeklődők sem maradnak lehetőség nélkül. Hétfőn ez utóbbiak tartották házi bajnokságukat. Fiúcsapataink mérték össze e területen ügyességüket. A leglelkesebbek címet az ötödikesek, míg a legnagyobb létszámmal résztvevők dicséretét a hatodikosok kapták. Legjobbnak a hetedikesek bizonyultak. A nyolcadikosok sem maradtak le a dicséretről, ők kapták a sportszerűségi díjat, s közülük került ki a délután gólkirálya, Kozák Kristóf is.

A zánkai kirándulás

Az Erzsébet-program keretében lehetőségünk nyílt arra, hogy három napot tölthessünk el a Balaton mellett. Hétfő reggel indultunk busszal Tatabányáról. Odafelé megnéztük Balatonfüredet és a tihanyi apátságot. Ezután tovább indultunk a zánkai táborba, ahol négy szobában kellett elhelyezkednünk. Az érkezés napján már ebédet is kaptunk. A nap további részében ismerkedtünk a táborral, és vetélkedők segítségével foglaltuk el magunkat. Este zseblámpás cukorkeresést szervezett nekünk Icus néni és Mónika néni. Másnap délelőtt „ egy kiadós alvás „ után számháborúztunk, és lesétáltunk a Balaton partra. Sajnos fürödni nem tudtunk, mert a víz már hideg volt. Este a táncházban mutathattuk meg tánctudásunkat. Korán reggel indultunk Székesfehérvárra. Itt Mónika néni tanácsosi díjat vett át Püspök Úrtól, addig mi a város néhány nevezetességét tekintettük meg Icus nénivel és Detti nénivel. Hazafelé a bodajki templomot is megnézhettük. Sajnos ez a pár nap nagyon hamar eltelt, még szívesen maradtunk volna.

Vadászy Eszter 8.o

Vajdasági kirándulás

Szerdán kora reggel indultunk a nagy utazásra. Útközben csatlakozott hozzánk a bicskei 7. osztályosok vidám csapata. Nagyon hamar összeismerkedtünk és már a határ felé új barátaink mellett ültünk. Topolyán megnéztük a helyi tájházat, a bognár- és szekérmúzeumot. Idegenvezetőnk segítségével felfedeztük Szabadka város szecessziós látnivalót. Újabb utazás után megismerkedhettünk kedves vendéglátóinkkal, a kishegyesi diákokkal, akik nagyon nagy szertetettel fogadtak minket. Már az első találkozásnál eldöntöttük, hogy nem csak labdarúgásban, de kézilabdában is összemérjük tudásunkat. Szomorúan hallottuk, hogy egy szereplés miatt elmaradhat a táncház rendezvényünk, de Hajvert Ákos igazgató úr látván szomorúságunkat inkább meghívott minket erre a jótékonysági táncelőadásra, amit mi örömmel elfogadtunk. Szállásunk a Kátai-tanyán volt, ahol nagyon finom vacsorával és szeretettel vártak minket. Másnap felfedeztük Óbecsét és az aracsi romtemplomot a pusztaságban, majd a szállásra visszatérve sportoltunk és közösen kürtös kalácsot sütöttünk a helyi pékmúzeumban. Harmadnap meglátogattuk Bácsfeketehegyen a református templomot és Újvidék városát fedeztük fel, amelynek zárása a péterváradi vár volt. Nem maradhatott ki a karlócai béke emlékére emelt templom sem a látnivalók közül. Negyedik napon visszamentünk Szabadkára hogy 45 m magasból megcsodálhassuk a város panorámáját. Hazautazás előtt Palicsra mentünk az állatkertet megtekinteni. Nagyon sok újdonsággal és ismerttel gazdagodtunk. Reméljük, hogy a következő 7. osztály is olyan szerencsés lehet, hogy „Határtalanul” ismerkedhetnek majd határon túli magyarokkal!

SZENT GELLÉRT NAP

Szent Gellért püspök ünnepén intézményünk valamennyi pedagógusa részt vett azon a szentmisén, melyben Spányi Antal megyés püspök kérte – az Egyházmegye által fenntartott oktatási intézmények püspöki biztos atyáival együtt – a magyarországi katolikus iskolák patrónusának égi közbenjárását a gyermekekért, az intézményekért, s a pedagógushivatás lelkiismeretes gyakorlásáért. A Székesegyházban bemutatott szentmisén mintegy ötszáz pedagógus vett részt. Püspök atya valamennyiüket köszöntötte, s megköszönte áldozatos, sok-sok generációt érintő, jövőt építő munkájukat. Szentbeszédében Szent Gellért püspököt, mint pedagógust állította példaként a jelenlévők elé. A pedagógust, aki feladatul a lelkek gondozását,a sokféle emberi természethez történő alkalmazkodást kapta. Az Egyházmegye hagyományos Szent Gellért napi programja a Szent István Művelődési Házban, a piliscsabai Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola komolyzenei műsorával kezdődött. A délelőtt az Emberi Erőforrások Minisztérium államtitkári kabinetfőnöke Fülöp Attila úr rendkívül szemléletes előadásával folytatódott. A pedagógus azon felelősségéről szólt, mellyel a gyermekek boldogság felé vezetéséért tartozik. Az ünnepség zárásaként Püspök atya itt adta át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Szent Gellért-díjat, melynek arany fokozatát áldozatos, lelkiismeretes tevékenységéért Turzáné Papp Erika, iskolánk igazgatója kapta. Büszkeségünkre még egy kitüntetettnek örvendhettünk. Nagyné Karch Mónika tanácsosi címet kapott. Spányi Antal megyés püspök a nap végén örömteli, békés tanévet kívánt a jelenlévőknek.

Veni Sancte Székesfehérvár

Az egyházmegye összes oktatási intézménye képviselteti magát a tanévet megnyitó ünnepélyes püspöki szentmisén. Iskolánk 40 jó tanuló, jó közösségi munkát végző diákkal és 10 pedagógussal érkezett csütörtök délután Székesfehérvárra. Remek hangulatban telt az utazás, sőt még egy adag fagylalttal is kedveskedtünk a gyerekeknek. Délután 4 órakor megtelt a székesegyház ünneplőbe öltözött és meghatódott résztvevőkkel. Azok, akik először vehettek részt ezen az eseményen elámultak a templom nagyságán és barokk díszítésein. Valóban minden évben különleges élményt adnak az egyenruhás, iskolai lobogóval bevonuló küldöttségek és a püspök úr szívhez szóló szavai, áldása az előttünk álló tanévre. A mise után abban a szerencsében volt részünk, hogy Spányi Antal megyés püspökkel a székesegyház előtt néhány szót személyesen is válthattunk. Püspök úr jó munkát és eredményes évet kívánt nekünk.

Ilyen lesz

Ugyan még nem ért véget az épület teljes hőszigetelése, de már a szeptemberi rendhagyó tanévkezdés után, melynek során nagy kerülővel juthattunk csak be az épületbe, újra használhatjuk a főbejáratot. Köszönet illet mindenkit, szülőt és diákot egyaránt, hogy az első hónap nehezített körülményeit problémamentesen átvészeltük. A megszépült, új ruhába öltözött épület kárpótol mindnyájunkat.

Kápolna

Az energetikai korszerűsítés kapcsán iskolánk kápolnájának tetőablakait is kicserélték új, műanyag nyílászárókra. Ez csak az állmennyezet lebontásával valósulhatott meg, mely azt vonta maga után, hogy a bútorzat védelme érdekében ki kellett a kápolnát ürítenünk. Ekkor adódott a gondolat, hogy a falak festését és ezzel együtt egy alapos nagytakarítást végezzünk, mely után ragyogóan tiszta, méltó környezetben adhattunk hálát az Úrnak a tanévkezdő szentmise során.

EBÉDLŐ

Iskolánk ebédlőjében naponta kb. 200-an fordulnak meg. A nagy igénybevétel miatt a sok éve használt székeink az utóbbi időben már nem bírták a megterhelést. Nyáron modern, új székeket vásároltunk és az asztalterítőket is lecseréltük. Diákjaink így megújult, szép környezetben fogyaszthatják el az ebédjüket.

BICIKLITÁROLÓ

Mióta a városban elkészült a kerékpár úthálózat diákjaink is egyre szívesebben érkeznek bicóval az iskolába. Már a tavaszi időszakban is kevésnek bizonyult az iskola előtt elhelyezett kerékpártartó, így a nyári szünetben elbontottuk azt. Ezzel bővítettük az épület előtti parkolást, az új tároló helyeket pedig az udvarban védett helyen megnövelt létszámmal alakítottuk ki.