TANÉVZÁRÓ

Ismét eltelt egy tanév, s a munka gyümölcsét a tanévzárón megtapasztalhatták a diákok és a szülők egyaránt. Természetesen kézhez vehette mindenki a maga-maga módján megérdemelt bizonyítványt. A legügyesebbek pedig az ilyenkor szokásos könyv és oklevél jutalmakkal is gazdagabbak lettek. Elsőseink, akik immár tovább jutottak az első tanév nehézségein tanítóik segítségével egy kedves kis műsorral köszöntek el a nyári szünet idejére diáktársaiktól. Kívánjuk, hogy mindenkinek élményekben gazdag vakációja legyen! Találkozunk augusztus 31-én, hétfőn 17 órakor a bánhidai templomban a tanévnyitó szentmisén.

EREDMÉNYHIRDETÉS

Az utolsó tanítási napon, hétfőn tartottuk meg a 2014/2015-ös tanév második félévi eredményhirdetését. Iskolánk összes diákja egybegyűlt a tornateremben, hogy tapssal jutalmazza mindazokat, akik az elmúlt időszakban versenyeredményeikkel dicsőséget hoztak intézményünknek. Büszkén álltak ki iskolatársaik elé a városi, területi vagy egyházmegyei versenyeken dobogós eredménnyel díjazott tanulóink. Példájuk ösztönzést, motivációt adhat a többieknek is a következő tanévre. Az eredményhirdetést követően egy különleges eseményre került sor az iskolaudvaron. Elköszönő nyolcadikosaink jövőbeni álmaikat lufira erősített cédulákon iskolatársaik lelkesítő szavai mellett a szél szárnyaira bízták.

TE DEUM

Iskolánkban a szorgalmi időszak minden tanévben hálaadó szentmisével ér véget. Így történt ez idén is. A reggeli 8 órás csengő ezen a napon nem az első tanórára hívta a diákokat, hanem a kápolnába. A vakáció megkezdése előtt ez volt az utolsó alkalom, amikor együtt a közösség erejét is érezve hálát adhattunk az Úrnak, szüleinknek és tanítóinknak, hogy segített és óvott minket ebben a tanévben is. Attila atya útravalóul a nyári imádságok mellé a következő megszívlelendő gondolatokat adta nekünk: „ Törekedjetek arra, hogy a vakáció alatt az idő hasznosan és értelmesen teljen!”

BALLAGÁS

Intézményünktől búcsúzó nyolcadik osztályosaink utolsó, iskolánkban töltött hetei már az elválásról, ugyanakkor egy új, ismeretlen, minden bizonnyal kihívásokkal teli út kezdetéről szóltak. Szombaton aztán valóban eljött a búcsúzás ideje. A virágdíszbe öltöztetett iskola utoljára hívogatta osztálytermükbe őket. Attila atya az előtérben a Szent Margit domborműnél várta ballagóinkat, akik imával, énekkel köszönték meg a Jóistennek az itt kapott kegyelmeket, s helyezték el a hála virágait egy vázában. Ezután hagyományos ballagási dalokat énekelve járták végig utoljára a jól ismert folyosókat, majd a tornaterembe alsóbb évfolyamos társaik sorfala között érkeztek meg. A Himnusz eléneklését követően hetedikeseink egész életre szóló, megszívlelendő gondolattal búcsúztak: „Aki elment, az elment, de aki egyszer nálunk volt, az többé soha sem mehet el tőlünk egészen.” A szalagkötést és zászlóátadást követően Turzáné Papp Erika igazgatónő mondta el búcsúzó gondolatait. Az ünnepségen került sor a 2014/15-ös tanév tanulói Szent Margit-díjának átadására is, melyet idén P. Szolomayer Zsófia érdemelt ki. Iskolánk ballagási ünnepségén a 8. osztály 28 tanulója búcsúzott intézményünktől. Nagyné Karch Mónika osztályfőnök bocsátotta útjukra őket.

BOLOND BALLAGÁS

Végre beköszöntött a nyár, elérkezett a tanév vége és eljött a bolondozva ballagás ideje. Nyolcadikosaink napokkal előtte susmorogtak már ki milyen öltözékkel nevetteti majd meg társait, nevelőit. S persze az ilyenkor szokásos kötelező kellék a rúzs is előkerült, hogy a folyosókon végigvonulva, a kisebbekhez bekukkantva maradandó nyomot hagyjanak maguk után. Mi csak néztük őket mosolyogva, amikor útra keltek, hogy az utcán sétálókat is megölelgessék fergeteges jókedvükben, hiszen tudtuk, hogy egy nap múlva ugyanők komoly arccal, meghatottan fognak végigsétálni ugyanezeken a folyosókon.

SZÍNJÁTSZÓK „ITTHON”

Színjátszóinknak minden évben sűrű a „rendezvénynaptára”. Nem volt ez másként idén sem. Felléptek a felvidéki Perbetén, az adventi udvarban Székesfehérváron, s megmérettettek a Weöres Sándor színjátszó találkozón is. Ezen alkalmakkor azonban csak néhányan láthatták iskolatársaik közül sikeres produkcióikat. Éppen ezért teremtettünk lehetőséget az utolsó tanítási héten, hogy hazai közönség előtt is játszhassanak. Az alsós színjátszó csoport egy mesejátékkal készült, a nagyobbak Petőfi Sándor János vitéz című művének egy részletét adták elő. Munkájukat Bíró Ildikó tanárnő irányította. Az eseményen nagy örömünkre részt vett Turainé John Katalin alpolgármester asszony is, aki nagy elismeréssel szólt az iskolában folyó színvonalas irodalmi tevékenységről.

BANKETT

Jelentős esemény volt ez nyolcadikosaink életében, s a miénkben is. Bár minden évben útjára bocsátunk egy-egy „fészekaljra” való diákot, mégis ugyanolyan megilletődötten veszünk részt mi is ezeken a közös ünnepi vacsorákon. Nem volt ez most sem másként. Oly gyorsan elszálltak az évek és a félénk, apró gyermekekből komoly, szinte felnőtt hölgyek és urak lettek, akikkel a finom vacsora elköltése után egy pohár pezsgővel koccintottunk a sikeres jövő reményében. A korábbi évek szép szokását megtartva ünnepi műsorral köszöntek el az iskola „legnagyobbjaitól” az alsóbb évfolyamosok, s egy dalcsokorral mi is. S mivel ezen az estén ők voltak az ünnepeltek, így az előkészületeket és a felszolgálást már a hetedikesek végezték, mintegy jelképesen átvéve már most a stafétabotot.

SZENTMISE A BALLAGÓKÉRT

Kevés olyan iskola van, ahol imádkozni hívják a tanulókat és ahol a tanárok közösen imádkoznak tanítványaikért. A miénk ilyen. Éppen ezért szerda este 8. osztályosainkkal és szüleikkel közös elmélkedésre, imádságra gyűltünk össze az iskolai kápolnában. Ezen az estén diákjaink közül csak a végzősök voltak jelen, hiszen már ez a búcsúzás is a ballagás előképe volt. Meghitt és feledhetetlen pillanatok voltak. Meghatottan fogadták Attila atyától az útravaló ajándékokat, a Szentírásokat és méltósággal köszönték meg a sok figyelmet, szeretetet, melyet az elmúlt években kaptak szüleiktől, nevelőiktől egyaránt.

NEBULÓFIGYELŐ PONTVERSENY

Idén is folytatódott a Nebulófigyelő pontverseny. Diákjaink, 3-8. osztályig egész éven át versengtek, hogy a tanév végén kihirdethessük az évfolyamonként 3 legjobb eredményt elérő tanuló nevét. Pontokat pedig sokféle módon lehetett szerezni. Elsősorban természetesen a jó tanulmányi eredménnyel, annak megtartásával, de értékeltük a jobbításra való törekvést is. Ezen kívül sokat számítottak a versenyeredmények, a sport teljesítmények, a közösségért tett erőfeszítések is. Mindezek összeadódtak szeptembertől májusig, s a kitartó munka végső jutalmát iskolánk 22 diákja érdemelte ki. Nevezetesen azt, hogy ők ajándékba kaptak egy szabadnapot, melyet az iskola költségén közösen tölthettek el a Budaörsön a Csiki Szabadidőparkban. Szép napsütéses időben kitűnő hangulatban töltötték el a napot.

SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉS

Püspöki biztosunk, Attila atya éppen szerdán ünnepelte a születésnapját. A reggeli alsós szentmise után, a felső tagozatosokkal csendben a kápolnába vonulva alkalmat kerítettünk arra, hogy iskolánk közössége nevében egészséget, hosszú, tartalmas, velünk töltött éveket kívánjunk neki, Isten áldását kérve szép hivatásához. Egy cserép virággal és egy szép verssel ajándékoztuk meg őt.

Reményik Sándor: Csendes csodák

Ne várd, hogy a föld meghasadjon
És tűz nyelje el Sodomát.
A mindennap kicsiny csodái
Nagyobb és titkosabb csodák.
Tedd a kezedet a szívedre
Hallgasd, figyeld, hogy mit dobog,
Ez a finom kis kalapálás
Nem a legcsodásabb dolog?
Nézz a sötétkék végtelenbe,
Nézd a kis ezüstpontokat:
Nem csoda-e, hogy árva lelked
Feléjük szárnyat bontogat?
Nézd, árnyékod hogy fut előled,
Hogy nő, hogy törpül el veled.
Nem csoda ez? - s hogy tükröződni
Látod a vízben az eget?
Ne várj nagy dolgot életedbe,
Kis hópelyhek az örömök,
Szitáló, halk szirom-csodák.
Rajtuk át Isten szól: jövök.

LABDARÚGÁS

Iskolánk csapatai minden korosztályban és minden versenyrendszerben szerepeltek a tanév során.

A Diákolimpia, Terem Diákolimpia, Bozsik - program, Egyházmegyei Bajnokság küzdelmeiben sok szép eredmény született, köztük arany, ezüst és bronzérem is.

Az összteljesítményt a tanév végi Kőrösi Kupa szereplés koronázta meg, ahol a nagyobbak első a kisebbek második helyet szereztek. A 4. korcsoportos (nagyobb) csapat tagjai voltak:

Kozák Kristóf Ákos, Holló Martin, Darók-Székelyhídi Zoltán, Mátyók Csaba, Vasas György, Szikszai Dávid.

Legtechnikásabb játékos különdíja: Kozák Kristóf Ákos.

A 3. korcsoportos (kisebb) csapat tagjai voltak:

Vasas György, Bakó Bálint, Balogh Márkó Attila, Szikszai Dávid, Galambos Gergő József, Kupeczik Barnabás, Lipovics Attila, Pencz Máté, Sárossi Bernát, Zimányi Bence.

A legjobb kapus különdíja: Galambos Gergő

Gratulálunk az eredményekhez!

Köszönet a Sárossi családnak és köszönet azoknak a szülőknek, akik segítették diákjaink versenyeztetését a tanév során!