CSENGŐSZÓ

0
0
0
s2sdefault
Péntek délután, miután diákjaink hazatértek hétvégi pihenőjükre, újra benépesült iskolánk. A leendő elsősöket és szüleiket vártuk egy kis ismerkedésre, tájékozódásra. Az érkező apróságokat a tanító nénik üdvözölték, majd Turzáné Papp Erika köszöntötte az egybegyűlteket a kápolnában. Ezután kettévált a vendégsereg. Az apróságok a tanító nénik társaságában indultak el, hogy sportvetélkedőn és kézműves foglalkozáson töltsék hasznosan az időt, míg szüleik az igazgatónő segítségével virtuális séta során ismerhették meg az iskola épületét. Gyorsan elröppent a másfél óra. A vidám, de kissé fáradt csöppségeket egy kis üdítővel kínáltuk hazaindulás előtt, s bíztattuk, hogy nézzenek be hozzánk

április 5-én, a 2. Csengőszó rendezvényünkre.

ALSÓS FARSANG

0
0
0
s2sdefault
Az alsós farsangi bálon több mint száz látványos és ötletes jelmezbe öltöztetett gyermek felvonulásában gyönyörködhetett a tornateremben összegyűlt népes szülői, rokoni sereg. A sok egyéni ötlet mellett, néhány remek csoportos beöltözést is láthattunk. Nehéz volt a zsűri dolga. Míg ők visszavonultak, aki megéhezett, megszomjazott a büfében ízletes szendvicsekből, süteményekből választhatott. Lelkes anyukák és apukák segédkeztek órákon át a bál előtt és alatt a „bőségasztal” létrehozásában és a kiszolgálásban. Ezúton is köszönjük nekik. S természetesen nem maradhatott el a nap végén a táncház sem, ahol 1 órán át roptuk a táncot.

OVISOK LÁTOGATÁSA

0
0
0
s2sdefault
Nagy izgalomban teltek a hét elején napjaink. Hétfőn, kedden és szerdán 10 órától betekinthettek iskolai életünkbe azok az apróságok, akik szeptembertől már iskolásnak vallhatják magukat, talán éppen „szentmargitosnak”. A tanító nénik segítségével kipróbálhatták milyen érzés kisdiáknak lenni. Az izgatott és kíváncsi pindurkákat ezekre az órákra az óvó nénik kísérték el, de várunk vissza mindenkit a szülőkkel együtt a márciusi és áprilisi Csengőszó rendezvényeinkre.

Találkozzunk március 1-jén és április 5-én, pénteken 16 órakor!

FELSŐS FARSANG

0
0
0
s2sdefault
Sportos stílus. E jelszó jegyében zajlott idén a felsős farsang. Tanárok és diákok egyaránt ilyen ruhába igyekeztek bújni ezen a délutánon és estén. Persze a jelmezek sem maradtak el, farsangról lévén szó. Minden évfolyam képviseltette magát csoportosan. Azért akadtak bátor egyéni jelmezesek is. A jó hangulatú este nagy részét természetesen a zene és a tánc töltötte ki. S mivel a tombolahúzás sem maradt el, remélhetőleg mindenki elégedetten, apró ajándékokkal gazdagodva térhetett haza.

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

0
0
0
s2sdefault
Január 22. a Himnusz születésnapja. 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti imádságunk megírását. Néhány éve ezt a napot a Magyar Kultúra Napjaként ünnepeljük. Iskolánkban sem feledkeztünk meg a méltó megemlékezésről. Színjátszósaink Bíró Ildikó tanárnő felkészítésével Kölcseyre és a magyar nyelv szépségeire igyekeztek ráirányítani figyelmünket a gyönyörű idézetcsokorral, versrészletekkel. Kovács Zsófia karvezető irányításával nemzeti kultúránk másik ékkövét, a dalt, a zenét varázsolta elénk az iskolai énekkar. A csodálatos gyermekhangok után szemet gyönyörködtető volt népi kultúránk ápolását bemutató néptánccsoportjaink rövid műsora. Ezen a napon kerítettünk alkalmat az első félév eredményhirdetésére. Felolvastuk azon tanulóink nevét, akik iskolánk hírnevét öregbítették a különböző versenyeken való eredményes részvételükkel.

SZENT MARGIT ÜNNEPE

0
0
0
s2sdefault
Iskolánk névadójára, Szent Margitra emlékezve telt január harmadik hete nálunk. Idén vendég atyát fogadtunk ezen a szép napon, aki példabeszédében kiemelte a tisztaság, az önfeláldozás és önzetlenség fontosságát, s röviden felidézte Margit rövid életének főbb állomásait. A szent életű királylány egész életét a vezeklésnek szentelte. 1254-ben, huszonnyolc éves korában halt meg. Halála után közel 700 évvel, 1943-ban szentté avatták. Legendás életének jelképévé vált a liliom. Az ötödik osztályosok hittan órákon felkészültek egy szent Margit életét bemutató rövid színjátékkal is, mely még közelebb hozta tanulóinkhoz iskolánk névadóját.

PÁSZTORJÁTÉK

0
0
0
s2sdefault

„Eljött a nap, mit várva-vártunk,
Az égen csillagfény ragyog.
Jézuska fáját ím elhozták
A halkan szálló angyalok.
Köszönjük neked, édes Jézus,
Hogy szíved minket így szeret,
S angyalok dalával együtt
Dicsőítjük ma szent neved!”

A téli szünet előtti utolsó nap ünnepi hangulatban telt iskolánkban. A reggeli órákban a tantermekben ajándék készítéssel, beszélgetéssel töltöttük el az időt, majd a kápolnában összegyűlve ünnepi szentmisével folytattuk a napot. A közös imádság után, áhítattal néztük és hallgattuk iskolatársaink pásztorjátékát. Immáron több éves hagyomány, hogy erre mindig a negyedik évfolyamos diákok készülnek. A délelőttöt karácsonyi dalok közös éneklésével zártuk. Reméljük az otthoni ünneplések is hasonlóan meghitt és békés légkörben telnek majd diákjainknak.

NEVELŐTESTÜLETI KARÁCSONY

0
0
0
s2sdefault
A téli szünet előtti utolsó nap ünnepi hangulatban telt iskolánkban, kicsit elcsendesedtünk külsőleg és belsőleg egyaránt. Az ünnepi szentmise és a pásztorjáték után, mi nevelők is ünnepre gyűltünk. Miután kiürült az iskola, a pedagógusok is megpihentek egy kicsit. Jól esett a decemberi kapkodás után egymás mellé ülve beszélgetni, énekelni. A gyerekekhez hasonlóan magunk is húzunk neveket december elején, csakhogy mi nem „mikuláskor”, hanem az év utolsó munkanapján lepjük meg egymást apró ajándékokkal. Hagyomány, hogy a megajándékozott a róla szóló versből ismerjen magára, így hát ilyenkor mindnyájan rímeket faragunk több-kevesebb sikerrel.

ÓVODAI-ISKOLAI KÖZÖS KARÁCSONY

0
0
0
s2sdefault
Karácsony előtt a munkahelyi nagy rohanásban egy estére lelassítunk. Az óvoda és az iskola nevelői és dolgozói összegyűlnek egy közös szentmisére, melyen együtt imádkozunk diákjainkért és családjaikért. A mise utáni közös „vacsorán” lehetőség nyílik egy kis kötetlen beszélgetésre az óvó nénik és a tanítók között. Ezeket a miséket korábban a bánhidai templomban tartottuk. Az utóbbi években az iskolai kápolnában vagy az óvoda tornatermében gyűlünk össze, s a terített fehér asztal élményét a táncterembe, tornaszobába varázsolt alkalmi „éttermünk” szolgáltatja.

BETLEHEMEK

0
0
0
s2sdefault
Iskolánk betlehemkészítő pályázatot hirdetett diákok és családok számára. Magunk sem gondoltuk, hogy ilyen sokan fognak össze és a karácsonyi készülődés közepette nem kevés munkaórát szánnak a művek elkészítésére. Nagyon sok szép és különleges pályamű érkezett be, melyekből iskolánk könyvtárában rendeztünk be egy kiállítást. A számtalan remek alkotást azonban értékelni is kellett. Az ünnepélyes díjkiosztón a szülők közül is sokan részt vettek.

SZERETETPIAC

0
0
0
s2sdefault
Harmadik alkalommal rendeztük meg iskolánk aulájában az adventi kézműves vásárt. A szülők által kezdeményezett és szervezett karácsonyi ajándéktárgy vásárlási lehetőség, a szépen csengő szeretet vásár nevet kapta. Valóban a sok szép alkotás és a cél, mind a szeretet jegyében született. Gondos szülői, nagyszülői kezek szorgoskodtak hétvégenként, esténként, hogy az eladott termékek árából befolyó összeg az osztályközösségek kasszáját gyarapíthassa.